Sharon truer Arafat

Israels statsminister Ariel Sharon truer palestinernes leder og sier Yasser Arafat ikke skal føle seg for sikker i sin posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharon sa til israelsk TV i går at «det er ikke sikkert Arafat kan holde sin posisjon for alltid».

Ifølge israelsk radio var det ikke tvil om det var Arafat Sharon refererte til da han i et intervju sa at «ansvarlige for drap på jøder må ikke tro de sitter på en forsikringspolise».

Begge intervjuene ble gjort i forbindelse med jødenes påskefest og skal sendes i løpet av helga.

Yassin-drap

I forrige uke drepte israelerne den åndelige lederen for den ytterliggående palestinske organisasjonen sjeik Ahmed Yassin. Den israelske regjeringen sa etterpå at Arafat ikke vil bli mål for et tilsvarende angrep.

I september i fjor åpnet Sharons sikkerhetskabinettet for å fjerne Arafat. Visestatsminister Ehud Olmert sa at en måte å bli kvitt Arafat på, kunne være å drepe ham. Noen måneder tidligere fortalte forsvarssjef Moshe Ya'alon at israelske myndigheter flere ganger hadde vurdert en likvidasjon av Arafat.

Amerikansk delegasjon

Sharons uttalelser torsdag kom bare timer etter at den palestinske statsministeren Ahmed Qurie møtte tre høytstående amerikanske utsendinger. Under samtalene ba Qurie USA sørge for at den israelske tilbaketrekkingen fra Gaza ikke hindrer en permanent fredsløsning, og at Israel ikke bør gjøre noe på ensidig grunnlag.

Han forsikret også den amerikanske delegasjonen om at hans regjering er en seriøs forhandlingspartner for Israel. De amerikanske utsendingene møtte senere statsminister Sharon i Jerusalem.

Tiltak mot terror

Palestinernes fordømmelse av angrep mot sivile israelere er prisverdige, men ikke nok sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet etter møtene torsdag.

- Abu Ala (Ahmed Qurie) sine uttalelser er verdt å merke seg, men det er viktig å ta konkrete tiltak mot terror og det er noe vi har bedt palestinerne om å gjøre. Det er fortsatt første prioritet, sa talsmann Adam Ereli.

(NTB)