Sharon varsler tilbaketrekning

Statsminister Ariel Sharon har gitt ordre om en gradvis tilbaketrekning fra byen Ramallah på Vestbredden, der den israelske hæren de siste dagene har gjennomført sin mest omfattende operasjon på 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det vil bli en full tilbaketrekning, men vi vil beholde en sperring rundt Ramallah og tilbaketrekningen vil skje skrittvis, sa en israelsk diplomat torsdag. Han opplyste ikke når tilbaketrekningen skal starte eller om hæren også skal trekke seg tilbake fra andre palestinske områder.

Zinnis tredje forsøk

Den amerikanske utsendingen Anthony Zinni kom torsdag kveld til Israel, der han skal gjøre sitt tredje forsøk på å overtale partene til å inngå en våpenhvile, i tråd med et krav som ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd tirsdag kveld. Også USAs president George Bush har nå stilt seg kritisk til Israels maktbruk i de okkuperte områdene.

Zinni skulle møte Israels statsminister Ariel Sharon og andre israelske politikere torsdag kveld, og palestinernes leder Yasser Arafat fredag.

USAs utsending skal bruke CIA-sjefen George Tenets våpenhvileplan når han møter partene. Tenet-planen ble utarbeidet i juni i fjor og tar til orde for en skrittvis atskillelse av de to partene. Hvis Zinni klarer å sette i verk våpenhvileplanen, kan partene ta fram Mitchell-kommisjonens anbefalinger som skal bane veien for mer varige politiske løsninger.

Volden fortsetter

Men voldshandlingene fortsatte torsdag. I Gaza ble tre israelske soldater drept, da en palestinsk veibombe ødela en israelsk stridsvogn som eskorterte en bilkolonne med jødiske nybyggere. Både i Gaza og på Vestbredden fortsatte den israelske hæren sin jakt på væpnede palestinere.

Et medlem av den palestinske Al-Aksa-brigaden ble drept i et helikopterangrep nær byen Tulkarem på Vestbredden, og to medlemmer av organisasjonen Islamsk hellig krig ble drept av spesialstyrker i en landsby i nærheten.

Senere på dagen ble fire palestinere drept da bilen deres eksploderte nær Tulkarem. Ifølge israelsk radio hadde sikkerhetsstyrker skutt mot bilen, som skulle ha vært full av sprengstoff.

Våpenhvile

Det israelske forsvarsdepartementet opplyste samtidig at Israel og de palestinske myndighetene trolig vil erklære en våpenhvile som kan tre i kraft i begynnelsen av neste uke.

Den israelske hæren vil fryse sine operasjoner i Gaza og på Vestbredden, foreta symbolske tilbaketrekninger fra byer og flyktningleire og fjerne sjekkposter, opplyste avisen Haaretz torsdag. Men hæren vil foreta nye målrettede forebyggende aksjoner og stanse alle forsøk på å smugle våpen inn i de palestinske selvstyreområdene.

Ifølge avisen skal Israel stanse de militære raidene, men byggingen av nye bosettinger skal fortsette, fordi byggingen første skal stanses når den såkalte Mitchell-kommisjonens anbefalinger skal settes i verk, ifølge Israels egne tolkninger.

Varsler mer vold

Palestinske ledere har gjort det klart at de ikke vil forhandle om våpenhvile før Israel stanser sine militære aksjoner.

- Det blir ingen møter med noen israelere før de stanser aggresjonen og trekker seg tilbake fra alle (palestinske) byer, inkludert Betlehem, Ramallah og byene i Gaza, sa en Arafats rådgivere, Nabil Abu Rudaineh, torsdag.

Den ytterliggående organisasjonen Hamas har sagt at den ikke vil stanse voldsaksjonen under Zinnis opphold i Midtøsten.

- Alle palestinske grupper er fast innstilt på å fortsette motstandskampen, sa Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin. Han sa at flere titall kvinner og barn var blitt martyrer som følge av de siste israelske militæraksjonene i Ramallah på Vestbredden og i flyktningleiren Jabalya i Gaza.

- Vi vil ikke overgi oss på grunn av disse forbrytelsene. Fienden kommer til å betale en høy pris for disse kriminelle handlingene, sa han.

(NTB)

TREKKER SEG UT? Israels statsminister Ariel Sharon har varslet tilbaketrekning fra Ramallah.
FULLT: Slik ser det ut i likhusene på Vestbredden om dagen - fullt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer