Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sharon vil drukne regionen i et hav av blod

De palestinske selvstyremyndighetene anklaget i dag Israels statsminister Ariel Sharon for å være i ferd med å «drukne regionen i et hav av blod» og sabotere alle forsøk på å få i stand fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den israelske regjeringssjefen saboterer forsøkene på å få til fred, også det arbeidet USAs utsending Anthony Zinni nå gjør i et forsøk på å få slutt på volden, het det i en kunngjøring fra de palestinske selvstyremyndighetene lørdag.

Kunngjøringen kom samtidig med at israelske talsmenn truet med å nekte Yasser Arafat å delta på et arabisk toppmøte i Qatar mandag.

Palestinernes president har de siste dagene vært isolert i Ramallah, omringet av israelske styrker på alle kanter. Tidligere i uka sprengte israelerne Arafats helikoptre i lufta, og pløyde samtidig opp rullebanen på palestinernes flyplass i Gaza.

Angrepene fortsetter

Lørdagens kraftige palestinske utfall mot Sharon kom bare timer etter at israelske kamphelikoptre på nytt hadde angrepet en palestinsk politistasjon og sikkerhetsinstallasjoner på Gaza-stripen.

Nattens angrep mot Rafah kostet ikke menneskeliv, og var ifølge israelske talsmenn gjengjeldelse for et granatangrep mot en jødisk bosetting på Gaza-stripen natt til lørdag. Granatene forårsaket ingen skade.

Israel hevder at skytset som benyttes under disse angrepene blir produsert i «fabrikker» i de palestinske politistasjonene, selv om det ikke er gjort funn i ruinene fra de siste dagers angrep som tyder på at dette er tilfelle.

- De kriminelle israelske handlingene, og gjengjeldelsene de provoserer fram, har utløst en endeløs voldsspiral som truer med å drukne regionen i et hav av blod, het det i lørdagens kunngjøring fra de palestinske selvstyremyndighetene.

Anklager om likvidasjon

Palestinerne anklager også Israel for å ha bortført og likvidert to medlemmer av Arafats Fatah-bevegelse. De to ble drept av israelske soldater utenfor den palestinske landsbyen Adik på Vestbredden fredag. Ifølge den israelske hæren forberedte mennene et angrep på en jødisk bosetting i nærheten, noe som avvises fra palestinsk hold.

Israel har de siste 15 månedene likvidert over 70 palestinske ledere og aktivister, og har høstet internasjonal fordømmelse for praksisen som de selv betegner som «målrettet selvforsvar». Den ene av fredagens to ofre skal ha stått på Israels såkalte dødsliste over terrormistenkte.

- Terroriserer sivile

Blant dem som har kritisert likvidasjonene skarpest er FNs høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson. Hun fordømmer også de siste dagers israelske flyangrep.

- Jeg er dypt bekymret over bombingen og angrepene mot mål på Gaza-stripen og Vestbredden, som dreper og sårer sivile og terroriserer og skremmer sivilbefolkningen, sa Robinson under en pressekonferanse fredag kveld.

Hun viste til at Israel med sine angrep bryter den fjerde Genhve-konvensjonen fra 1949, og stilte samtidig spørsmål ved det internasjonale samfunns uvilje mot å sende internasjonale observatører til de palestinske områdene. Slike observatører mener hun ville virket forebyggende og reddet liv.

Powell advarer

Selv om USA har gitt Ariel Sharon tilnærmet frie tøyler i «krigen mot terrorisme», har de siste dagers massive israelske angrep mot palestinske politi- og sikkerhetsinstallasjoner ført til en viss bekymring også i Washington.Sharons uttalelse til Tyrkias statsminister Bülent Ecevit, om at han ønsker å «bli kvitt» palestinernes president Yasser Arafat, kombinert med flyangrep mot mål som har vært farlig nær den palestinske presidenten, fikk lørdag USAs utenriksminister Colin Powell til å komme med en indirekte advarsel.- Yasser Arafat er fortsatt formann for de palestinske selvstyremyndighetene, og det palestinske folks anerkjente leder, sa Powell.(NTB)

MANGE DØDE: det har vært mange begravelser i de palestinske selvstyreområdene i det siste. Palestinerne selv er redd det blir flere.Foto: SCANPIX
KRIGSHISSER? Israels statsminister Ariel Sharon anjkages for å sabotere alle forsøk på å skape fred i Midtøsten.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart