Sharon vil ha buffersoner

Israels statsminister Ariel Sharon sa torsdag at han vil bygge opp buffersoner langs grensen til de palestinske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi besluttet å opprette buffersoner for å få til et skille. Vi bestemte oss for å begynne med det samme og sette opp hindringer, sa han med referanse til et regjeringsmøte.

Han avviste å gå inn på detaljer, men flere ministre har krevd sperringer rundt Vestbredden og Gaza-stripen.

I den fjernsynsoverførte talen sa Sharon at han vil fortsette å kjempe mot terrorisme og for fred. Israelerne vil måtte gjøre smertefulle innrømmelser for å oppnå en varig fred, men innrømmelsene ikke vil gå ut over sikkerheten til israelerne, sa Sharon.

Først våpenhvile

Han understreket imidlertid at en fullstendig våpenhvile er en forutsetning for å kunne inngå en fredsavtale, men sa også at han ville fortsette å holde kontakt med palestinske ledere. Kravet om våpenhvile først er ikke et forhandlingstema, sa Sharon.

Samtidig oppfordret han palestinerne til å slutte å lære barna sine å hate.

- Jeg vet det ikke er lett å være palestiner. Alt palestinerne vil er å tjene til livets opphold og oppfostre barna sine. De må tenke grundig over hvor de vil de neste årene - om de velger tap og desperasjon eller utvikling. Hvis dere ikke lærer barna deres å hate, vil vi sammen oppleve oppblomstring og suksess, sa Sharon.

Rett før talen angrep israelerne nok en gang mål på Gazastripen. Israelske angrepshelikoptre

Våpenhvile

Tidligere på dagen oppfordret palestinernes leder Yasser Arafat palestinerne til våpenhvile. Arafats uttalelse kom bare to timer før Sharon tale.

- Jeg gjentar foran dere alle enda en gang min oppfordring fra 16. desember om en våpenhvile, sa Arafat på en pressekonferanse.

Oppfordringen kommer etter en kraftig opptrapping av volden de siste dagene. Det palestinske opprøret har nå vart i snart 17 måneder.

Arafat, som har sittet nærmere tre måneder i «husarrest» i sitt hovedkvarter i Ramallah, beleiret av israelske stridsvogner, er under kraftig press fra USA og Israel om å stanse volden blant militante palestinere.

FNs sikkerhetsråd møttes torsdag i New York for å diskutere krisen i Midtøsten etter at palestinerne onsdag ba om et krisemøte.

Viktige arrestasjoner

Palestinske selvstyremyndigheter kunngjorde tidligere på dagen at de hadde arrestert tre menn i forbindelse med drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i oktober i fjor. Israelske myndigheter vil foreløpig ikke heve husarresten av Arafat, men arrestasjonene vil gjøre det lettere for Sharon å kunngjøre en ny kurs overfor palestinerne.

Israel beskylder to av de arresterte, Hamdi Koran og Basel al-Asmar, for å være direkte innblandet i attentatet på Zeevi. Den tredje, Ahed Abu Ghulmya, beskrives som medhjelper. De ble arrestert i Nablus på Vestbredden, opplyste den palestinske militære etterretningssjefen Talal Dweikat torsdag.

- Vi har sagt at vi ville ta drapsmennene, og vi arresterte dem i går kveld, sa den palestinske politikeren Nabil Amr.

Dom eller utlevering

Israel har krevd at Arafat pågriper de som sto bak drapet på Zeevi i oktober i fjor, før de vil la ham slippe ut av husarresten i Ramallah.

Israelske myndigheter bekrefter ifølge israelsk kringkasting meldingen om arrestasjonen. Sharon sier han ikke vil foreta seg noe for å heve beleiringen av Arafat før de tre mennene stilles for retten eller blir utlevert til Israel.

Turistminister Zeevi ble skutt og drept i et hotell i Jerusalem i oktober i fjor. Den militante organisasjonen Folkefronten for Frigjøring av Palestina (PFLP) tok på seg skylden for drapet, og forholdet mellom Israel og palestinerne ble ytterligere forverret.

PFLPs representant Ali Jaradat krever at Arafat løslater de tre mennene, sammen med PFLPs leder Ahmed Saadat, som ble arrestert i januar. Folkefronten hevder Yasser Arafat følger et amerikansk diktat.

- Full krig

Nyheten om arrestasjonene kom etter at Israel trappet opp angrepene mot mål i de palestinske områdene til et nivå som fikk selvstyremyndighetene til å kalle det «full krig».

En representant for selvstyremyndigheten ba det internasjonale samfunnet og spesielt USA gripe inn umiddelbart.

- Vi fordømmer denne barbariske aggresjonen som vi anser for å være en total krig for å knuse den palestinske selvstyremyndigheten og fredsprosessen, sa Nabil Abu Rudeina, Arafats sjefrådgiver.

Statsminister Sharon beordret de voldsomme israelske angrepene tirsdag kveld etter at seks israelske soldater ble skutt og drept av militante palestinere på en kontrollpost på grensen mellom Gazastripen og Israel. 27 palestinere ble drept i angrepene som fulgte.

(NTB/REUTERS)

SER PÅ SKADENE: Palestinernes president Yasser Arafat studerer skadene etter et israelsk angrep mot hans hovedkvarter i Ramallah.