Sharon vil ha ensidig delingsplan

Israels statsminister Ariel Sharon advarer om at det det vil bety mindre land til palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det blir ingen fred før det blir slutt på terroren, sa Sharon i en viktig politisk tale i Herzliya torsdag kveld.

Hovedbudskapet i talen var nærmest et ultimatum til palestinerne: Enten deler vi området sammen, eller vi deler det på min måte. Men Sharon sa samtidig klart ifra at den ensidige delingsplanen vil bety mindre land til palestinerne.

Israel kommer til å kutte all kontakt med palestinerne dersom ikke det skjer framgang i arbeidet med den internasjonale fredsplanen for Midtøsten, det såkalte veikartet i løpet av de neste månedene.

- Bare sikkerhet vil føre til fred, sa Sharon, og varslet at han vil sette ytterligere fart i byggingen av den omstridte sikkerhetsmuren mellom Israel og Vestbredden.

Flere steder går muren opptil 20 kilometer inn på palestinske områder. Palestinerne frykter at Sharons egentlige mål er å innlemme en stor del av det okkuperte territoriet i Israel.

Redusert nærvær

Samtidig sa Sharon at han vil redusere de israelske nærværet i de palestinske områdene. Illegale utposter skal fjernes, sa Sharon, men han ville ikke konkretisere hvilke utposter dette gjelder.

- Vi skal ikke konfiskere mer land, og ikke bygge nye bosettinger, sa Sharon.

Han varslet også at en del av de israelske kontrollpostene i de palestinske områdene vil bli fjernet, slik at det blir lettere for palestinere å ferdes. En ny sikkerhetsgrense skal etableres, men ikke som en permanent grense, sa den israelske statsministeren.

- Vi er ikke interessert i å kontrollere dere, sa han, henvendt til palestinerne. - Vi er interessert i at dere styrer dere selv i deres egen stat, i fred med Israel.

Skarpe reaksjoner

Sharons plan møter skarpe reaksjoner fra både palestinsk og israelsk hold. Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sa straks etter Sharons tale at delingsplanen ikke er en oppskrift for fred.

- Med denne ensidige tilnærmingen vil de skape fred mellom israelere, ikke med palestinerne.

Også Israels tidligere statsminister Shimon Peres sier at han er dypt misfornøyd med Sharons plan.

Fem drept

Mindre enn et døgn før Sharon presenterte sin plan i Herzliya nord for Tel Aviv torsdag kveld, ble fem væpnede palestinere drept av israelske soldater i kamper i byen Nablus på Vestbredden.

Alle de fem ble skutt og drept i kamper i den gamle delen av byen, ifølge palestinske kilder.

Israelske militære kilder sier de bare er kjent med at fire palestinere ble drept, blant dem én som forsøkte å utløse en bombe mot de israelske soldatene.

To av de drepte skal ha tilhørt Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP), og en tredje skal ha vært medlem av organisasjonen Hamas.

(NTB)