Sharon(70) sparket etter å ha hjulpet uskyldig dømt

Hjalp fange som uskyldig hadde sonet 29 år.

29 ÅR ETTER: Robert Nelson ble dømt til 50 år i fengsel for voldtekt i 1984. Han ble sluppet ut for en måned siden. Foto:KSHB News / skjermdump
29 ÅR ETTER: Robert Nelson ble dømt til 50 år i fengsel for voldtekt i 1984. Han ble sluppet ut for en måned siden. Foto:KSHB News / skjermdumpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden fikk Robert Nelson (49) hjelp av Sharon Snyder (70) som hadde jobbet 34 år for en domstol i Kansas.

Nelson ble frikjent for en måned siden. Nå har Sharon Snyder fått sparken for ulydighet, ni måneder før hun skulle pensjonere seg.

Robert Nelson var bare 20 år da han ble dømt til fengsel i 50 år for voldtekt. I retten holdt han fast på at han var uskyldig.

  Lang dom - Det som holdt motet mitt oppe, var at jeg visste jeg var uskyldig, sier Nelson til KSHB News.

I august 2009 søkte Nelson om å få gjennomføre en DNA-test som ikke var tilgjengelig da han ble dømt. Dette ble avslått av dommer David Byrn.

To år senere søkte Nelson på nytt. Igjen avslo Byrn søknaden, da den ikke oppfylte kravet, som var nødvendig, for at søknaden skulle godkjennes.

Uskylding I oktober 2011 ga Sharon Snyder en kopi av en søknad fra en annen sak, hvor dommeren hadde utstedt en rettsbegjæring om DNA-testing, til Robert Nelsons søster, Sea Dunnell.

Rettsbegjæringen var et offentlig dokument som Dunnell kunne skaffet selv. 22. februar i fjor søkte Nelsons søster på nytt om DNA-testing av broren.

Det resulterte i at domstolen snudde. I august samme år utsendte Byrn en begjæring om å utføre en DNA-test, noe som sådde tvil om dommen fra 1984. Da ble Laura O'Sullivan fra Midwest Innocence Project satt på saken for å representere Nelson.

DNA-testen som viste at Nelson ikke var en match ble konkludert i forrige måned. Han kunne ikke være skyldig i voldtekten fra 1983, og ble frigitt 12. juni i år.

- Sharon Snydder ga meg håp. Hun og søsteren min ga meg styrken til å fortsette å jobbe for å bevise min uskyld. Jeg kaller henne engelen min, sier Nelson til AP.

Erklært uønsket Fem dager etter løslatelsen ble Sharon Snyder kalt inn på teppet. Der fikk hun beskjed om at aktor og forsvarsadvokaten hadde et problem med at hun var involvert i saken. Hun ble suspendert uten lønn og fikk beskjed om å holde seg unna rettsbygningen.

- I starten visste jeg ikke om dette ville påvirke pensjonen min, så alt jeg gjorde var å krype inn i fosterstilling og gråte, sier Snyder. Hun fant senere ut at pensjonen ville forbli intakt.

Men dommer David Byrn ga henne sparken. Sharon fikk beskjed om at hun hadde brutt flere regler ved å gi Robert Nelson bistand, blant annet ved å snakke med flere advokater som ikke var involvert i rettssaken.

- Jeg hørte på en søster, og kanskje gjorde jeg noe galt. Men om det var min bror, ville jeg gjort alt som sto i min makt for å få ham frifunnet. Jeg tror jeg var svaret på bønnene hans, sier Snyder.

USKYLDIG: Robert Nelson ble uskyldig dømt. Foto: Politi
USKYLDIG: Robert Nelson ble uskyldig dømt. Foto: Politi Vis mer