Sharons bin Laden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Terrorangrepene mot New York og Washington 11. september har fått mange ringvirkninger. En av dem ser vi i Israel og de palestinske selvstyreområdene for tida. Da George W. Bush gikk til krig mot Osama bin Laden, fant Israels statsminister Ariel Sharon det opportunt å etablere sin egen lokale bin Laden. Det var palestinernes president Yassir Arafat.
  • Sammenlikningen mellom Arafat og bin Laden er absurd, men den må åpenbart ha hatt sin virkning. Hvorfor kan ellers israelske myndigheter sette PLO-lederen i husarrest og skyte i filler hele det palestinske selvstyret uten at verdenssamfunnet reagerer? Sjelden har vi sett maken til internasjonal unnfallenhet som nå. Selvsagt forstår vi at israelerne må reag ere på palestinske selvmordsangrep, og selvsagt er vi enige i fordømmelsen av slike angrep. Men man retter ikke opp urett ved å begå ny urett.
  • USA fører krig mot Osama bin Laden for å knuse det verdensomspennende al-Qaida-nettverket. Foreløpig er ikke Osama bin Laden tatt, men al-Qaidas baser i Afghanistan er i alle fall i ferd med å bli utslettet. Om Sharon tror han kan knuse islamsk fundamentalisme blant palestinerne ved å reokkupere Vestbredden og Gaza, tar han trolig feil. I disse dager får muslimske fundamentalistgrupper større og større oppslutning, selv blant tidligere Arafat-tilhengere. Hadde det vært frie valg i Palestina i dag, ville trolig Hamas og Islamsk Jihad ha vunnet.
  • Osama bin Laden o g hans kampfeller fører en ideologisk krig mot USA og vestlige verdier. Hamas og Islamsk Jihad bruker også ideologi og islamsk retorikk i sin kamp mot israelerne, men der stanser likhetene. Den palestinske kampen har sitt utspring i at Vestbredden og Gaza har vært okkupert av Israel siden 1967. At denne kampen har avlet terrorisme, er det ingen tvil om. Den terrorismen kan ikke knuses ved hjelp av motvold og krig, men ved at Israel innstiller sin nybyggervirksomhet på okkupert jord og at palestinerne får sin egen stat.
  • Krigen mot terror kommer til å fortsette for fullt til neste år. Det er viktig at denne kampen ikke kommer ut av fokus. Det er Osama bin Laden og hans nettverk som er målet. Det bør også være den type terrorisme man aktivt går inn for å bekjempe, men uten at det går ut over vanlige menneskers rettssikkerhet. Israels forsøk på å «binladenis ere» lokale konflikter må for all del ikke skape presedens. Ellers vil man fort komme i en situasjon hvor kyniske makthavere verden over kan sette et djevelsk terrorstempel i panna på sine motstandere, enten de er terrorister eller ikke.