Sharons feilgrep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De fem palestinske granatene lagde ikke mer enn noen uanselige hull på et jorde utenfor den israelske byen Sderot. Israel mente likevel at granatangrepet fra Gaza mandag var påskudd nok til la rakettene regne over mål i befolket palestinsk område og reokkupasjon av områder nord i Gaza. Bombardementet av Gaza kom under én dag etter at israelske jagerfly knuste en syrisk radarstasjon i Libanon. Påskuddet her var den sjiamuslimske Hizbollah-geriljaens angrep mot Shebaa-gårdene nord for Golanhøydene. Området er okkupert av Israel, men det er uklart om det tilhører Libanon eller Syria.
  • Begge aksjonene er en klar opptrapping av konflikten. Israelske talsmenn la da heller ikke skjul på at «spillets regler er endret» med Ariel Sharon som statsminister. Sharons doktrine har alltid vært at araberne forstår bare ett språk - makt. Angrepene mot Gaza og i Libanon viser at Sharon henger fast i fortidas dødelige logikk, tross forsikringer om det motsatte. Det var Sharons doktrine som i 1978 drev Israel inn i Libanon og som førte til massakren av 800 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatilla i 1982.
  • Sharon har aldri vist noen vilje til å bryte med doktrinen som av historisk erfaring avler mer vold, mer lidelse og dårligere sikkerhet for alle parter. Han stemte mot fredsavtalen med Egypt i 1979. Han var mot tilbaketrekkingen fra Libanon i 1985. Han var mot fredsforhandlingene i Madrid i 1991. Han stemte mot Oslo-avtalen. Han stemte avholdende til fredsavtalen med Jordan i 1994. Han var mot Hebron-avtalen i 1997, og han fordømte den endelige tilbaketrekkingen fra Libanon i fjor sommer.
  • Nå har hans blinde vrede lagt nye sementblokker langs de historiske frontlinjene. Palestinerne har om mulig enda mindre å tape på å bekjempe okkupasjonene med de våpnene de har til rådighet, og den begrensede grensekonflikten i Libanon er løftet til et høyere og farligere nivå. Sharon viste med tydelighet mandag at han ikke har lært av historien. Som alle gode lærere vil historien gjenta seg selv når elevene sover i timen.