Sharons «fredsdue»

Samtidig som Thorbjørn Jagland kritiserte israelerne for okkupasjonen av Palestina-hovedkvarteret Orient House før helga, kom Israels nye Norges-ambassadør, Liora Herzl (47), til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den eneste vei mot fred er forhandlinger, sier Herzl, og virker langt mer forsonende enn statsminister Ariel Sharon.

Israels nye ambassadør i Norge, Liora Herzl, ønsker ikke å kommentere Israels okkupasjon av Orient House, palestinernes uoffisielle hovedkvarter i Øst-Jerusalem, før hun offisielt er Israels ambassadør i Norge. Det blir hun etter et møte med Kongen neste tirsdag. - Norge og nordmenn er interessert i Israel, og vi trenger ikke alltid være enige. Men i et åpent samfunn som Norge har jeg i hvert fall sjansen til å komme med mine synspunkter, sier Liora Herzl til Dagbladet.

Dialog

Herzl er født i Tel Aviv, men hennes familiebakgrunn er som for europeiske jøder flest, med røtter i Romania, Litauen, Ukraina og Tyskland. Dessuten er hun i slekt med grunnleggeren av den moderne sionismen, Theodor Herzl.

Mens Sharon ved flere anledninger sagt at det ikke blir noen forhandlinger med palestinerne før all vold er stanset, snakker Herzl om dialog.

Må forhandle

Herzls forgjenger i Oslo, den avtroppende israelske ambassadøren Amos Nadai, gir i et intervju med NTB Yassir Arafat all skyld for den eksplosive situasjonen i Midtøsten.

- Der er ingen tvil om at det var palestinerne som startet denne situasjonen, men vi må ikke bare se på hvem som står bak - og hva som har skjedd tidligere. Nå er den eneste veien mot fred forhandlinger, sier Herzl.

Ifølge Herzl sitter palestinernes leder, Yassir Arafat, med fredsforhandlingsnøkkelen. Klarer han å stoppe volden i Midtøsten, er det klart for samtaler.

- Noe av det jeg ikke klarer å forstå, er at en person med vitende vilje kan sprenge seg sjøl - og uskyldige mennesker - i lufta i den tro at dette vil bringe en løsning på problemene. Situasjonen blir bare verre etter slike handlinger, sier Herzl.

Disko-bombe

Den 1. juni år sprengte en palestiner seg i lufta utenfor et diskotek i Tel Aviv. 20 unge mistet livet. Samme kveld hadde Liora Herzl bursdagsselskap for sønnen Ori, som fylte åtte år. Flere av gjestene var i alderen 18- 20 år, og gikk ut på byen etter at selskapet var over.

- Vi hørte alle smellet, og visste at de var i samme område. Det var en fryktelig natt, sier Herzl.

Mens Vesten ivrer for å få internasjonale observatører til Israel og de palestinske selvstyreområdene, er Herzl nølende.

- Dette er ikke det riktige tidspunktet. Nå må vi stoppe volden og bygge opp tilliten til hverandre igjen, sier hun.

ØYNER HÅP: Liora Herzl (47) er Israels tredje kvinenlige ambassadør i Norge. Sammen med sin åtteårige sønn har hun flyttet inn i et hus i Holmenkollen. Både Liora og sønnen Oris navn betyr for øvrig «mitt lys»