Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharons hevn klar

JERUSALEM (AP/Dagbladet): Israelsk politi avverget et kamikazeangrep mot en militær base nord i Israel, samtidig som statsminister Ariel Sharon og hans sikkerhetskabinett drøftet hardere mottiltak som svar på de siste dagenes palestinske angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israel må styrke de militære operasjonene mot terrorisme, sa Sharon til sitt krigskabinett, ifølge israelske media, og han sverget på å vinne krigen mot palestinerne.

Ingen vedtak ble kunngjort, men forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer sa under møtet at Israel vil «øke det militære presset mot dem som utfører terrorisme», ifølge en uttalelse fra hans kontor.

- Terroristene vil finne ut at vi har flere veier for å nå dem enn vi har brukt hittil, truet Raanan Gissin, Sharons talsmann.

Sikkerhetskabinettet, hvor statsministeren, forsvarsministeren, utenriksministeren og fraksjonslederne i regjeringskoalisjonen møtte, var sammenkalt av Sharon etter det faste regjeringsmøtet i går. Hva som ble vedtatt, vil vise seg de kommende dagene. Israel skal nå svare på flere nye trekk fra palestinsk side: Et kamikazeangrep innenfor en bosetterkoloni, ødeleggelsen av ei stridsvogn og rakettangrep inn på israelsk område.

Militær base

Mens de satt i møte, etter solnedgang, stanset politiet en mistenkelig bil ved inngangen til en militær base nær byen Hadera i Israel, ti kilometer fra Vestbredden. En av de to palestinerne i bilen begynte å skyte, og politiet besvarte ilden.

- En terrorist ble skutt og drept og den andre prøvde å flykte i bilen. Da han så at han ikke kunne komme gjennom en veisperring, utløste han ei bombe som han hadde med og drepte seg selv, sa politioffiseren Yaacov Raz til AP.

Seks andre ble såret, deriblant tre politifolk.

Israelsk angrep

Tidligere på dagen gikk israelske krigshelikoptere til angrep i Nabulus på Vestbredden mot en politipost, en offentlig administrasjonsbygning og en leilighet som president Yassir Arafat skulle bruke til kontor. Israelerne sa dette var et svar på palestinske angrep.

I Gaza holder israelske styrker på med en større operasjon, som palestinske sikkerhetsoffiserer sier går ut på å opprette en buffersone mellom Gaza og Israel. Denne ser ut til å bli en kilometer bred og følger «den grønne linja» som skiller Israel fra Gaza. Antakelig skal dette hindre Hamas i å sende raketter inn i Israel.

Ved landsbyen Tamun nær byen Jenin på Vestbredden er den israelske hæren i ferd med å sette opp en militær leir, den første på palestinsk område siden de trakk seg ut etter Oslo-avtalen. Den israelske hæren sier dette er midlertidig.

Fredsdemonstrasjon

Med de siste dagenes opptrapping av vold og død som bakteppe, hadde bevegelsen Fred Nå! sammenkalt til demonstrasjon i Tel Aviv i går, en uvanlig hendelse i Israel i det siste. De samlet 14000 mennesker som krever at Israel gjør slutt på okkupasjonen og trekker seg tilbake til sine egentlige grenser.

- Vi roper til Sharon og Arafat: Nok blod! Nok blod!, sa den israelske opposisjonslederen Yossi Sarid til demonstrantene.

Fredsbevegelsen vokser igjen. Meningsmålinger viser at rundt 60 prosent av israelerne ønsker et skille mellom en palestinsk stat og Israel.

SORG: Sønnen og dattera til Nael Lotfi Saqr gråter over sin tapte far i begravelsen i Gaza i går. Han døde av skuddskader fra israelske kuler.
SORG:</B> Israelske jenter sørger over to venner som ble drept av en kamikaze-bomber inne i nybygger-kolonien Karnei Shomron lørdag.
Hele Norges coronakart