Sharons knyttneve

Israelske helikoptre skjøt i går kveld raketter mot palestinske politibygninger i Gaza og Ramallah. Etter de siste dager med skudd og bomber rettet statsminister Ariel Sharon angrepet så nært president Yassir Arafat som han våger, nemlig mot Arafats livgarde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Formålet er å slå til rett mot dem som er ansvarlige for terrorisme,» het det fra Israels overkommando. Målene i Gaza og Ramallah var bygninger, en øvelsesleir og et våpenlager som tilhører Styrke 17, som er Arafats livgarde. Ifølge Israel ble ett mål i Ramallah, palestinernes «hovedstad» på Vestbredden, og fire mål i Gaza angrepet.

Målene var nøye utvalgt, het det i en uttalelse etter et møte Sharon hadde med sitt sikkerhetskabinett i går kveld.

- Vi er vitne til alvorlige terrorangrep som Yassir Arafat verken har fordømt eller stanset, uttalte Sharon.

Røde flammer lyste opp nattehimmelen i Ramallah, ifølge øyenvitner, og flammene sto opp fra brennende bygninger og biler i gatene, mens brannfolk forsøkte å slokke. To mennesker ble drept i byen, en kvinne og et medlem av Styrke 17, og mange såret, ifølge sykehusene. I Gaza by ble minst ni palestinere såret, to av dem alvorlig, ifølge leger. Flere av dem skal være fra livgarden. Antallet døde og sårede kan være høyere.

Under press

I Ramallah hadde palestinske myndigheter forlatt sitt hovedkvarter etter en advarsel fra Israel, et tegn på det forestående angrepet.

Etter de siste dagenes skyting og bomber har statsministeren i Israel vært under et voldsomt press for å gjøre noe. Sharon lovte velgerne «fred med sikkerhet» i valgkampen, men det palestinske opprøret viser seg svært vanskelig å slå ned. I går sammenkalte Sharon sitt sikkerhetskabinett til krisemøte samtidig som han ga ordre til angrep. Utenriksminister Shimon Peres, som maner til ro, forsikret i går at Arafat ikke skal angripes.

- Vi har ingen planer om å skade ledere, sa han.

Opptrapping

Sharon har flere ganger anklaget Arafat for å ikke gjøre nok for å stanse terrorangrep. Han har også sagt at Arafats sikkerhetsstyrker deltar i opptøyene. I går sendte han varselskudd mot den palestinske presidentens livgarde.

Den dødelige volden har økt, mens Sharon hittil har forsøkt å holde tilbake gjengjeldelse. Han har ønsket å vente til møtet i Sikkerhetsrådet og det arabiske toppmøtet i Amman var over i går, og til etter den palestinske Landdagen fredag - til minne om alt land palestinerne har tapt til Israel.

I går morges drepte en palestinsk kamikazebomber, med sprengstoffet på kroppen, to tenåringer ved en bensinstasjon mellom Kraf Siva i Israel og Qalqilya på Vestbredden. De to skulle til et teologisk seminar i ei bosetting på Vestbredden. Fire andre ble såret. Den islamske motstandsbevegelsen Hamas tok på seg ansvaret, og hevdet at flere er klare til å ofre sine liv som martyrer i kampen mot de sionistiske okkupantene.

Tirsdag gikk to bomber av i Jerusalem, som såret 35 personer og tok livet av en bombemann.

Diplomatisk grep

Mandag ble ei ti måneder gammel jente skutt i hodet og drept i Hebron, noe som satte sinnene i kok og spredte frykt i Israel. Samme dag ble en 11 år gammel palestinsk gutt skutt på et hustak utenfor byen.

Siden september har 360 palestinere, 62 israelske jøder og 19 andre, for det meste palestinere med israelsk statsborgerskap, mistet livet.

Drapet på den ti måneder gamle jenta Shalhevet Pass utløste en diplomatisk offensiv fra Israels side. Utenriksdepartementet ga sine diplomater verden over ordre om å overbevise opinionsledere om at dette viser «uhørt grusomhet» fra palestinsk side. De fikk ordre om å gi intervjuer i «alle tilgjengelige media, særlig fjernsyn», skriver avisa Haaretz. De fikk beskjed om å dele ut et familiebilde av jenta og foreldrene. Uoffisielt delte man også ut et skarpt nærbilde, tatt på kloss hold, av den dødelig sårede jenta.

SVAR: Palestinere leter gjennom de rykende ruinene av hovedkaverteret til Arafats livgarde, kalt Styrke 17, i Ramallah.