Sharons minne kan skaffe seier

Ariel Sharon ble raskt glemt i Israel, men hans ideer lever videre. Nå bruker partifellene krigshelten Sharon for alt han er verdt i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): -  Det er typisk for israelerne at vi har glemmer fort, også Ariel Sharon. Hvis vi ikke hadde hatt evnen til å glemme alt som skjer i Israel, hadde det vært umulig å bo her. Hvis det skjer en selvmordsaksjon i dag er det ingen som husker den i morgen, sier Dorit Graiver (27).

Hun mener det er korrupte politikere i alle de store partiene, inkludert i Sharons Kadima-parti, og skal sannsynligvis stemme på det israelske seniorpartiet.

Skryter av Sharon

-  Vi hadde stemt på Kadima hvis Sharon var frisk og ledet partiet, sier den israelske vennegjengen som sitter på gresset foran Hadassah-sykehuset enstemmig. Sykepleierstudentene representerer tre religioner, islam, jødedom og kristendom.

Hvis Kadima vinner valget slik det ligger an til, tror de det vil bare være Ariel Sharons fortjeneste. Uten Sharon ved roret er de usikre på om de vil stemme.

-  Det er Ariel Sharon som utgjorde den eneste forskjellen mellom de tre største partiene i Israel, mener den palestinsk-israelske sykepleierstudenten Sonya Kabha (19). Også hun ville gitt sin stemme til Sharon. Palestinsk-israelske Nizzar Haddad (21) vil ikke stemme på noen av de palestinske partiene. De vil aldri komme i regjering og får derfor ikke utrettet noe, mener han.

Sharon på valgplakater

Utenfor Hadassah-sykehuset i Jerusalem der statsminister Ariel Sharon ennå ligger i koma, er det ikke lenger noen som ber for hans helse. Plakatene med bønner om at han skal bli frisk er borte fra gjerdene rundt sykehuset.

 FOLK GLEMMER FORT:  Israelerne har kort hukommelse fordi det skjer så mye hele tida, mener de israelske sykepleiestudentene (f.h.) Meytal Marx (23), Irina Dolnikoff (23), Nizar Haddad (21), Sonya Kabha (19) og Najwan Nasser (19). Foto: Sveinung Uddu Ystad
FOLK GLEMMER FORT: Israelerne har kort hukommelse fordi det skjer så mye hele tida, mener de israelske sykepleiestudentene (f.h.) Meytal Marx (23), Irina Dolnikoff (23), Nizar Haddad (21), Sonya Kabha (19) og Najwan Nasser (19). Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Avisene var fulle av stoff om Sharon i ukene etter slaget han fikk i januar, men så tok det slutt. Nå bruker hans partifeller i Kadima bilder av krigshelten Sharon for å sanke stemmer i valgkampanjen før valget på ny nasjonalforsamling 28. januar. Sterkt presset av den bosettervennlige høyresiden i sitt forrige parti Likud fordi han ledet Israels tilbaketrekking fra Gaza, brøt Sharon ut og startet Kadima like før han ble syk.

-  Kadima er Sharons baby, sier professor Godfrey ved Hadassah-sykehuset. Han mener verken folk eller politikere har glemt Sharon fordi hans ideologi og politikk lever videre.

-  De bruker ham for det han er verdt i Kadima. Og de rivaliserende partiene gjentar hele tida overfor velgerne at fungerende statsminister Ehud Olmert ikke er Sharon og at han ikke har de samme kvalitetene.

POLULÆR: Ariel Sharon er ute av israelsk politikk, men han vil bli brukt flittig i valgkampen. Her sammen med statsminister Bondeviks fra fjorårets reise i Midtøsten.
KORRUPSJON: Korrupte politikere i de største partiene, inkludert Sharons Kadima-parti, gjør at Dorit Graiver (27) trolig vil stemme på det israelske seniorpartiet.
LEVER VIDERE: Ariel Sharons ideer lever videre selv om han er ute av politikken, sier professor Godfrey ved Hadassah-sykehuset der Sharon ligger i koma.