Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharons planer splitter Israels regjering

Israels utenriksminister Shimon Peres fordømmer den israelske regjeringens drøftinger om å styrte de palestinske selvstyremyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arafat støtter terroristene

- Mandag kveld vurderte den israelske regjeringen å styrte de palestinske selvstyremyndighetene, hvilket betyr at israelsk politikk kun bygger på makt og er uten politisk håp, sier Peres tirsdag.

Så vel utenriksminister Peres som andre venstreorienterte statsråder forlot krisemøtet natt til tirsdag i protest, før Sharons forslag om tiltak mot palestinerne kom opp til votering.

Nye angrep

Samtidig som israelerne går til nye angrep mot palestinske mål, og natt til tirsdag ødela Arafats flyplass og rykket fram mot hans politiske hovedkvarter, trapper Sharon opp sin retorikk: Arafats selvstyremyndigheter er en støttespiller for terror, hevder han.

Både Arafat-organisasjonen Fatahs væpnede fløy og Arafats personlige livvakt Styrke 17 er terrororganisasjoner. De er dermed også lovlige mål for israelske militæraksjoner, sa en sikkerhetstjenestemann i Jerusalem tirsdag.

- Total krig

Palestinernes politiske ledere beskyldte mandag Israels statsminister for å ha innledet «total krig» mot det palestinske folk. Uttrykket, og bruken av det, er svært alvorlig, sier diplomater, som minner om at «total krig» var formuleringen Hitlers propagandasjef Joseph Goebbels brukte, da han ba tyskerne legge alle hemninger til side under annen verdenskrig.

De palestinske lederne krever at FNs sikkerhetsråd må komme sammen og gi ordre om at Israel skal stanse sine aksjoner. De omfattende israelske angrepene mandag var et svar på tre selvmordsaksjoner mot Jerusalem og Haifa sist helg.

Den arabiske liga ga i en erklæring mandag Israel skylden for den nye voldsbølgen som nå skyller over Midtøsten. Israel kan ikke påberope seg å føre forsvarskrig, tvert imot er det palestinerne som nå forsvarer seg mot en aggressiv okkupasjonsmakt, het det i erklæringen.

Trapper opp

Terrorstempelet på Fatah og Styrke 17 er en viktig del av begrunnelsen for at den israelske regjering har besluttet å trappe opp sine angrep mot de palestinske selvstyremyndighetene. Beslutningen ble tatt på et fem timer langt maratonmøte i den israelske samlingsregjeringen mandag kveld og tirsdag morgen, under ledelse av statsminister Sharon.

Etter drapet på den høyreradikale ministeren for turisme Revaham Zeevi i oktober i år truet Sharons regjering med å angripe de palestinske myndighetene. -Dette vil i så fall skje på en måte som er i tråd med de midler verdenssamfunnet i dag godtar for aksjoner mot politiske ledere som støtter terror, het det den gang.

Palestinske talsmenn mener israelerne med slike formuleringer forsøker å dra nytte av den internasjonale harmen etter terrorangrepene mot USA 11. september. De forsøker å sidestille sine egne aksjoner mot Arafat med amerikanernes jakt på den terroranklagede Osama bin Laden, blir det sagt.

Uten Peres

Når han nå trapper opp så vel ordbruken som maktbruken mot palestinerne, risikerer Sharon imidlertid indre splittelse i sin regjering, mener diplomater i Jerusalem.

Den israelske statsministeren ser bare en ansvarlig for den nye voldsbølgen, som nådde et foreløpig høydepunkt med terrorangrepene i Jerusalem og Haifa som drepte 25 israelere og såret 220 andre sist helg.

- Arafat er ansvarlig for alt som er skjedd her, Arafat er det største hinder for fred og sikkerhet i Midtøsten, tordner Ariel Sharon.

Men vil verdenssamfunnet gi ham rett i argumentasjonen? Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er blant de vestlige politikere som kritiserer israelernes framferd, og USAs president George W. Bush har ytret forståelse for Arafats krav om en selvstendig stat.

(NTB)

Hele Norges coronakart