-  Sharons sykdom er Guds vilje

I fjor høst ble bosetterne Ester og Israel Lillental tvunget ut av din kjempevilla på Gazastripen. Derfor ber de ikke for Ariel Sharons helse nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt kritisk

-Forsømt av legene

NITZAN (Dagbladet): -  Vi er religiøse mennesker. Vi føler at Sharons sykdom er Guds vilje. Alt som er Guds vilje, er av det gode og har en mening, sier Ester Lillental (69) til Dagbladet.

Føler seg sviktet

-  Han bør ikke komme tilbake til makten, men vi håper at han blir frisk, sier Israel Lillental (72).

I motsetning til bosettere andre steder, danser ikke det eldre ekteparet av glede over Sharons helsetilstand. Men Lillental-paret er sinte, triste og føler seg lurt av Sharon.

-  Sharon sviktet oss. Han gjorde akkurat det motsatte av det han lovet da han satte i gang tilbaketrekkingen fra Gaza, sier Ester.

Hun er tilhenger av Det nasjonal-religiøse parti, et konservativt parti som støttes av mange bosettere.

 SKUFFET:  Ekteparet Ester og Israel Lillental føler at Sharon har sviktet dem. Likevel håper de at han blir frisk. Alle foto: Tone Andersen
SKUFFET: Ekteparet Ester og Israel Lillental føler at Sharon har sviktet dem. Likevel håper de at han blir frisk. Alle foto: Tone Andersen Vis mer

Rundt 2000 israelske familier måtte flytte da Israels regjering med Sharon i spissen trakk soldater og bosettere ut av Gaza i fjor. Sharon blir ansett for å være «bosetternes far» i Israel fordi han store deler av livet kjempet for å bygge bosettinger i de okkuperte områdene. Israel har overlatt Gaza til palestinerne, men bosettingsaktiviteten på Vestbredden fortsetter for fullt.

Gips- og papphus

Ekteparet vanner den lille plenen sin og steller blomstene når de tar imot Dagbladet i den nye landsbyen av gips- og papphus, som israelske myndigheter har bygd til dem ved en av landets vakreste sandstrender, Nitzanim.

I 15 år bodde ekteparet i en 270 kvadratmeter stor villa rett ved havet i Gaza.

I bosettingen Neve Dekalim var det nok av plass å boltre seg på for 30 barnebarn og oldebarn.

Fordi det var offisiell israelsk politikk å flytte israelske sivile til de okkuperte områdene i Gaza, mottok bosetterne enorme subsidier. Vann, strøm og barnehageplass var mye billigere enn for israelere som bor innenfor Israels anerkjente grenser.

I Nitzan må de betale vanlige priser som andre borgere, noe mange mener er urettferdig.

Israelske myndigheter lover at tilværelsen i Nitzan ikke skal vare mer enn to år, og at de skal bygge skikkelige hus til dem.

-  De vil flytte oss til områder helt øst i Israel og i sør, for å styrke Israels grenser til Vestbredden og Egypt, forteller Ester Lillental.

LAGER: Etter å ha bodd på hotell i Jerusalem i fire måneder, har ekteparet Lillental flyttet inn i et hus på 90 kvm. i Nitzan. I hagen står to containere fulle av ting de hadde god plass til i sin store villa i Gaza.