Shayan (4) drept av drage

Tilsammen sju drept under festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene i pakistanske Lahore har forbudt drageflyving etter at årets Basant-festival førte til sju dødsfall, melder AP.

Forbudet trådte i kraft i går, tre dager etter at en av snorene kuttet strupen på en fire år gammel gutt.

Gutten, Shayan Ahamad kollapset og døde i sin fars armer før han ble brakt til sykehus.

Bad om forbud

Dødsfallet var det sjuende de siste to ukene, og politikere har sammen med menneskerettighetsgrupper bedt om at festivalen forbys.

Grunnen er konkurransen drageflyverne imellom, der flere av deltakerne har satt inn dragesnorene med knust glass eller stålwire slik at de kan kutte over snorene til konkurrentene.

Alle de sju drepte satt på motorsykler da de krysset dragesnorene, ifølge det lokale politiet i Lahore.

På torsdag meldte myndighetene i Lahore at forbudet trådte i effekt umiddelbart, og at overtredelser ville føre til arrestasjon.

Kontrollerer tilgangen

FORBUDT: Demonstranter brant tirsdag drager for å protestere mot festivalen Basant i nabolaget der Shayan (4) bodde. Foto: Scanpix
FORBUDT: Demonstranter brant tirsdag drager for å protestere mot festivalen Basant i nabolaget der Shayan (4) bodde. Foto: Scanpix Vis mer

Basant-festivalen er flere hundre år gammel, og er ment å ønske våren velkommen. Tusenvis av drager dekker himmelen de to dagene festivalen varer, men nå er det over.

- Vi gjør vårt beste for å kontrollere tilgangen på glass- og kjemikaliedekkede snorer, sier politisjefen i Lahore, Khwaja Khalid Farooq.

- Siden 5. mars har vi arrestert 1100 personer for å ha brukt forbudt utstyr, sier han til AP.