Shelby (2) satt fast i ulovlig felle i over en time: - Har aldri hørt et sånt skrik før

- Jeg er sauebonde. Jeg mister to lam i sesongen til rev. Men man skal ikke ta ut dyr ved å pine dem!

KLEMT: Slik så halsen til Shelby ut etter hendelsen, etter veterinæren hadde barbert bort litt pels. Foto: Privat
KLEMT: Slik så halsen til Shelby ut etter hendelsen, etter veterinæren hadde barbert bort litt pels. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Normalt slipper sauebonde Majken Hetland ut lundehundene Shelby og Knøtteliten om morgenen. De pleier bruke rundt to minutter på å få tisset. Men akkurat denne høstdagen hadde de fortsatt ikke kommet tilbake etter fem minutter.

Hendelsen ble først omtalt av Gjesdalbuen.

Det gikk seks minutter. Sju. Majken gikk ut og begynte å rope. Plutselig hørte hun et skrik. Hun sto i pysjbukse og det var minusgrader. Hun løp mot der hun trodde lyden kommer fra, men fant ingen hund. Hun ropte og lette, ropte og lette.

- Har aldri hørt et sånt skrik før

- Hvis du har hørt en hund som skriker fordi den har vondt – dette var verre. Jeg har aldri hørt et sånt skrik før, sier Majken til Dagbladet.

Hun skjønte at hun måtte kle på seg bedre, og gjøre et ordentlig søk.

- Det var kaldt, det var fælt og jeg frøs, og jeg tenkte at hvis jeg skulle lete i mange timer, måtte jeg finne meg en kjeledress.

Da Majken kom tilbake, hadde tispa kommet hjem igjen. Samboeren lurte på om han skulle bli igjen, men hun sendte ham på jobb.

Majken hadde allerede den viktigste hjelpen – Knøtteliten og Shelby brukes nemlig til å lete etter forsvunne sauer og lam. Hun tok på Knøtteliten sporingsselen, så hun skjønte nå skulle det jobbes.

Da de gikk ut forsto Majken hvorfor hun ikke hadde funnet Shelby – hun hadde blitt lurt av lyden. Knøtteliten dro i helt motsatt retning av hva hun hadde forventet.

Satt fast i en felle

Til gjengjeld fant de Shelby med en gang. Han sto med hodet klemt fast i en felle som var bundet fast i et tre. Inni fella var det festet et dyrekadaver, som skulle tiltrekke seg rev. Ettersom det ofte er Shelbys lodd å finne døde sauer og lam, er han trent til å søke etter kadavere.

Da Majken kom, så hun at han var redd, og han prøvde for harde livet å komme seg løs. Da han så henne, forsto Shelby at han skulle få hjelp. Han sluttet å dra og roet seg. Det hadde da gått halvannen time siden han forsvant.

Fella var av typen Conibear 330, laget for å fange bever under vann, ved at byttet klemmes fast i et sterkt spenn. Fellene av denne typen er ulovlige å bruke på land, og skal ikke brukes til å fange større dyr, som rev.

Majken var sykemeldt, og hadde håndleddet i bandasje. Det krevde ganske mye kraft å spenne opp fella, og hun fikk det ikke til. Derfor ble hun nødt til å skru den løs fra treet den var bundet fast i, og bære hund og felle tilbake til huset.

UVANLIG PAR: Hunden Max og anda Quackers er blitt uadskillelige. De gjør alt sammen. Alt. Video: WCCO, Privat / CNN Vis mer

Der fikk hun til slutt saget den av. Shelbys hode var slapt, og Majken fryktet en skade i nakken. Hun kastet seg i bilen, og ringte veterinæren på veien. Da hun kom fram sto veterinæren klar i døra, og Shelby ble tatt inn med en gang.

Sto om livet

- Hunden kom inn med sirkulatorisk sjokk og var svært nedkjølt. Vi forsto ganske fort at det fremdeles sto om livet, sier veterinær Anne Sofie V. Stie ved Arken Dyreklinikk til Gjesdalbuen.

Pelsen i nakken ble barbert bort, for å se etter sår, men Shelby hadde kun hevelse og misfarging. Smerten var imidlertid åpenbar.

- Han har blitt slått skikkelig av fellenm sier Stie.

Det er ett år siden det skjedde. En mann har nå tilstått å ha satt ut fellene, og er dømt til 21 dagers betinget fengsel. Han må også betale en bot på 20 000 kroner, og er fradømt retten til å drive jakt i to år, og må ta jegerprøven på nytt, ifølge Gjesdalbuen.

HADDE SMERTER: Shelbys hals var misfarget og forslått etter hendelsen. Foto: Privat
HADDE SMERTER: Shelbys hals var misfarget og forslått etter hendelsen. Foto: Privat Vis mer

Var lenge nervøs

Etter hendelsen ble Shelby redd og nervøs, og han viste tegn på traumer. Han kunne få et anfall og glefse, og så sove i et døgn. Majken fryktet at hunden var blitt ødelagt.

Men så, etter tre-fire måneder, kom han seg. I dag er han igjen kvikk, og alltid med på tur og i fjøs. Han gjør det også bra på utstillinger. 9. september ble han BIM med cert og cacib.

Majken Hetland er glad hun har hunder som er vant til å følge spor.

- Hadde jeg ikke hatt tispa, ville jeg ikke funnet ham før det var for seint, sier Majken til Dagbladet.

Hun er glad for at politiet tok saken alvorlig. Hun er opprørt over den ulovlige jaktmetoden.

- Jeg er sauebonde. Jeg mister to lam i sesongen til rev. Men alle dyr som skal tas ut skal tas humant. Man skal ikke ta ut dyr ved å pine dem!

BEDRE NÅ: Dette bildet er fra i dag. Pelsen rundt halsen er fremdeles ikke helt slik som den var, men det kommer seg, sier Majken.
BEDRE NÅ: Dette bildet er fra i dag. Pelsen rundt halsen er fremdeles ikke helt slik som den var, men det kommer seg, sier Majken. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer