Shell selger mer bensin etter boikottaksjonen

Og Statoil har ikke merket noe. Men hvor selges Norges dyreste og billigste bensin? Send bilde, og få en gratis full tank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvor selges Norges dyreste og billigste bensin? Send inn bilder som dokumenterer prisen hit, eller som MMS til 2400. Dagbladet spanderer en full bensintank til både den som finner den billigste og den dyreste bensinen. NB: VI TRENGER BILDEBEVIS! Send inn innen onsdag 28. mai klokka 12.

Før helga fikk mange nordmenn en epost der de oppfordres til å boikotte Shell og Statoil for å starte en priskrig på bensin.

Epostaksjonen kommer samtidig som over 90 000 har meldt seg inn i en protestgruppe mot de stigende bensinprisene på Facebook.

I tillegg er det satt i gang flere SMS-aksjoner.

Både Shell og Statoil har registrert aksjonene, men hittil har de ikke merket noe til dem i praksis.

- Vi setter selvsagt ikke pris på noen boikottaksjoner, men foreløpig har vi ikke merket noe svikt i salget. Faktisk var det noe høyere enn normalt søndag, sier kommunikasjonssjef Kim Bye Bruun i AS Norske Shell til Dagbladet.no.

Heller ikke Statoil har merket noe.

- Vi har ikke gått inn i detaljene, men vi har fått inn tilbakemeldinger fra de ulike stasjonene etter helga, og de rapporterer ikke om noe unormalt. Jeg kjørte selv forbi flere stasjoner i helga, og de var godt besøkt, sier Knut Hansen, informasjonsleder i Statoil Norge AS, til Dagbladet.no.

NORGES HØYESTE?: 14,10 koster en liter blyfri 95 i Esso i Tromsdalen. Foto: Roald Wasshaug
NORGES HØYESTE?: 14,10 koster en liter blyfri 95 i Esso i Tromsdalen. Foto: Roald Wasshaug Vis mer

Heit debatt

Samtidig er det tydelig at bensinprisene engasjerer. Dagbladet.nos sak om bensinprisene som ble publisert tidligere i dag har i skrivende stund fått 820 kommentarer.

De to kommentarene som har fått flest anbefalinger er disse to:

«Ikke klag! Det norske folk har gjennom frie valg ønsket et politisk regime som står for en slik politikk. Kun Frp. har konkrete forslag til stabil drivstoffpris, dvs. at avgiftene går ned når prisene på drivstoff øker. Så ikke klag. Til neste år kan det norske folk gjøre noe med det. Ikke før.»

Og:

«Ja, Frp har enkle svar på alle vanskelige spørsmål de.  De kan sikkert påvirke oljeprisen internasjonalt også. De har i alle fall en enkel løsning på det også. ..og så var det det å stå på sidelinjen og være svær i kjeften da. Det er der Frp har vært aller best i alle år.»

Her er bensinen billigst

Ifølge Dinside.no finner du nå Norges billigste bensin på Shell Skårer på Lørenskog, med 11,69 kroner literen, mens det er dyrest på Statoil i Båtsfjord med 14,30.

Shell selger mer bensin etter boikottaksjonen

Vet du om noen billigere eller dyrere? Send inn, og bli med i konkurransen om gratis full tank. Du kan også sende MMS til 2400.

Shells veiledende pris på 95 blyfri er nå 13,29, mens 1 liter diesel har en veiledende pris på 13,84.

Hos Statoil er de tilsvarende veiledende prisene for blyfri 95 13,23 kroner literen, og 13,74 for diesel.

Billigst søndag og mandag morgen

Konkurransetilsynet gikk i helga ut og avslørte at de etterforsker mulige ulovligheter i bensinmarkedet.

Bakgrunnen for etterforskningen er at prisene på bensin returneres til veiledende priser hver mandag, for så å bli justert etter konkurransen utover i uka.

Dagbladet dokumenterte denne sammenhengen i 2005.

Det viste seg da at mange bensinstasjoner setter opp prisen til ukas høyeste nivå på mandager, mens prisnivået synker fra toppnivået mandag formiddag og utover i uka. Fredag mange bensinstasjoner ned prisen, og da holder den seg ofte lav hele helga.

Internasjonale forhold og høyt avgiftsnivå

Shell, Statoil og de andre oljeselskapene er nå opptatt av å vise at de ikke kan gjøre så mye med bensinprisene.

- Dersom en ser på regnestykkene er det ikke så mye vi kan gjøre. Oljeprisen er svært høy nå, og påvirkes av internasjonale forhold. Det er økende etterspørsel etter olje og bensin i land som India og Kina, og ikke en gang et globalt selskap som Shell kan påvirke oljeprisen, sier Kim Bye Bruun i Shell.

Statoils Knut Hansen sier det på denne måten:

- Vi har forståelse for at folk kan synes prisen på bensin er høy nå, men det er internasjonale forhold som styrer prisen. Årsaken til den høye prisen nå er stor etterspørsel etter bensin og diesel.

Norsk Petroleumsinstitutt, bransjeforeningen for norske oljeselskaper, poengterer det samme poenget i dag. De minner også om at avgifter i april utgjorde 61 prosent av pumpeprisen på bensin, mens internasjonal produktpris utgjorde rundt 30 prosent, mens rundt 9 prosent skal dekke oljeselskapenes kostnader til lagring, transport og markedsføring samt fortjeneste.

• Les også Espen Bjerke i DN Energis kommentar: Derfor vil ikke en bensinboikott virke.

• Les også: En aktiv fot på gasspedalen kan svi av ekstra bensin for tusenvis av kroner i året.

Norge har for øvrig en av Europas billigste bensinpriser justert for kjøpekraft.

Ifølge SSB var prisstigningen på bensin også lavere enn lønnsutviklingen for industriarbeidere fra 1998 til 2004.

• Les bloggen: Myter om bensinpriser.

Her kan du se bensinprisene i hele verden (i det rullerende vinduet til høyre i vinduet).

Og husk: Send inn bilder som dokumenterer bensinprisen hit eller som MMS til 2400. Dagbladet spanderer en full bensintank til både den som finner den billigste og den dyreste bensinen. NB: VI TRENGER BILDEBEVIS! Send inn innen onsdag 28. mai klokka 12.

PROTESTAKSJON: Dette er hovedbudskapet i en epostaksjon som nå oppfordrer til boikott for å skape priskrig.
HØY PRIS: Bensinpriser nærmer seg 13 kroner literen, meldte NTB og Scanpix i midten av mai. Nå er den veiledende prisen over 13 kroner.