OVERLEVDE: På intensivavdelingen på et sykehus i Katmandu ligger den nepalske sherpaen Dawa Tashi. Han er én av tre hardt skadde nepalesere som overlevde snøskredet i dag tidlig. Tolv av hans kolleger er bekreftet døde, og fire er fortsatt savnet. Sherpaene var del av en større gruppe som bar telt og mat, og forberedte ruta oppover verdens høyeste fjellside med tau mens 300 klatrere fra ulike land lå og ventet i basecamp. Foto: Prakash MATHEMA / AFP PHOTO
OVERLEVDE: På intensivavdelingen på et sykehus i Katmandu ligger den nepalske sherpaen Dawa Tashi. Han er én av tre hardt skadde nepalesere som overlevde snøskredet i dag tidlig. Tolv av hans kolleger er bekreftet døde, og fire er fortsatt savnet. Sherpaene var del av en større gruppe som bar telt og mat, og forberedte ruta oppover verdens høyeste fjellside med tau mens 300 klatrere fra ulike land lå og ventet i basecamp. Foto: Prakash MATHEMA / AFP PHOTOVis mer

- Sherpaene døde for folk som vil på Everest av prestisje

Italiensk klatrelegende raser mot «masseturisme» på verdens høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tolv nepalske klatrere er bekreftet døde, mens tre alvorlige skadde er fraktet ned. Fire skal forsatt være savnet etter snøskredet som i dag skapte den verste ulykken på Mount Everest noensinne.

Sherpaene var i gang med å finne og forberede ruta til toppen i forkant av klatresesongen som snart starter.

De er med dét del av en dyster statistikk. Siden 1922 har 251 mennesker mistet livet på fjellet. Blant de døde er 85 fra Nepal - den suverent største enkeltgruppa.

Etter dagens ulykke, raser den verdenskjente italienske fjellklatreren Reinhold Messner.

- Døde for å muliggjøre masseturisme - Det var et arbeidsuhell. Sherpaene døde for folk som vil på Everest av prestisje, men som ikke har den minste peiling på fjellklatring. De døde for å muliggjøre masseturisme, sier Messner til tyske Bild.

Også tidligere har Messner, som var den første som besteg Mount Everest aleine og uten oksygentilskudd, vært kritisk til at toppturer i ekstremhøyde har utviklet seg til å bli «turisme og show».

Det samme har Jamling Tenzing Norgay, sønn av Tenzing Norgay, som i 1953 var først til toppen av Mount Everest sammen med newzealandske Edmund Hillary.

Jamling Tenzing, som selv nådde toppen i 1996, sa i et intervju i 2003 at hans da avdøde far ville blitt sjokkert over at rike risiko-søkere uten klatreerfaring stadig vekk nådde toppunktet på 8848 meter.

- Du er fortsatt nødt til å ta deg opp fjellet på dine egne føtter. Men sjelen er borte fra eventyrreisen. Folk går opp der uten å ha den minste idé om hvordan de setter på seg stegjern. De klatrer opp fordi de har betalt noen 65 000 dollar. Det er veldig egoistisk. Det setter andres liv i fare, sa Tenzing da.  

Talsmann for det nepalske turistdepartementet, Mohan Krishna Sapkota, sier om dagens ulykke at de nepalske klatrerne holdt på med å forberede og preparere ruta til toppen av fjellet i forkant av sommerens klatresesong som starter i enden av april.

- Sherpa-guidene bar opp utstyr og andre nødvendigheter for andre klatrere, da katastrofen inntraff, sier Sapkota ifølge The Guardian.

Ulykken skjedde på omlag 5800 meter - 500 meter høyere enn den såkalte basecamp - der 300 klatrere fra en rekke land og om lag 400 lokale sherpaer har ligget i forberedelser til klatresesongen i sommer.

- Tilfeldig Stein P. Aasheim har vært på flere Himalaya-ekspedisjoner, og var med på den første norske bestigningen av Mount Everest i 1985.

KLATRELEGENDE: Italienske Reinhold Messner rasker mot de kommersielle turene som tar turister opp verdens høyeste - og farligste - fjell. Messner var den første til å nå toppen av Mount Everest aleine og uten oksygentilskudd, og han er også den første til å nå toppen på verdens 14 høyeste fjell. Foto: Niranjan Shrestha / AP Photo
KLATRELEGENDE: Italienske Reinhold Messner rasker mot de kommersielle turene som tar turister opp verdens høyeste - og farligste - fjell. Messner var den første til å nå toppen av Mount Everest aleine og uten oksygentilskudd, og han er også den første til å nå toppen på verdens 14 høyeste fjell. Foto: Niranjan Shrestha / AP Photo Vis mer

Han er godt kjent i «Popkornmarken», ved brefallet Khumbu, der dødsskredet gikk i dag.

- Alle som har vært på Mount Everest er kjent der. Det er det første området du kommer inn i etter at du begynner på etappen opp til fjellet. Teknisk sett er det den mest krevende passasjen på hele ruta, så følger det andre utfordringer høyere oppe, sier Aasheim.

Alle de tolv som er funnet omkommet er sherpaer. Aasheim tror det er tilfeldig.

- Det virker som det var tilfeldig, det var vestlige klatrere tett på som klarte seg. Men sherpaene går opp og ned denne strekningen mye hyppigere og eksponerer seg dermed for risiko i større grad, sier Aasheim.

39 samtidige ekspedisjoner Ønsket om å stå på toppen av «verdens tak» er stadig sterkere for stadig flere. Nepalske myndigheter har forsøkt å stagge Everest-pågangen ved å kutte topptur-gebyrene på en rekke andre fjell i Himalaya - samt innføre enkelte krav og restriksjoner for dem som vil opp verdens høyeste fjell.

I løpet av fjoråret, da til sammen åtte mennesker mistet livet i løpet av klatresesongen, var flere enn 500 på toppen av fjellet. På én dag - 19. mai - klatret 150 stykker opp de siste 915 meterne opp til toppen med bare timers mellomrom.

Dagen i forveien tok den tyske klatreren Ralf Dujmovits bilder av flere hundre klatrere på vei opp fjellsida - han beskrev det som en slange av mennesker som krøp oppover fjellsida. Ifølge den rutinerte klatreren var det 39 samtidige ekspedisjoner, med om lag 600 personer.

- Jeg har aldri sett så mange folk på Everest før, sa Dujmovits, som selv har vært på toppen seks ganger.

Han mener den økende toppturturismen til Mount Everest vil lede til tragedie, og skrev også på sin blogg at han fryktet at ikke alle på bildene vil komme ned i livet. Og han fikk rett - fire mennesker døde den helga. 

MOT TOPPEN: På dette arkivbildet fra 2009 ses uidentifiserte klatrere på vei opp den siste bratte fjellveggen før de når toppen av Mount Everest - 8848 meter over havet. Dagens ulykke, der så langt 12 er bekreftet døde, er den verste ulykken på verdens høyeste fjell i moderne tid. Foto: PEMBA DORJE / AFP PHOTO
MOT TOPPEN: På dette arkivbildet fra 2009 ses uidentifiserte klatrere på vei opp den siste bratte fjellveggen før de når toppen av Mount Everest - 8848 meter over havet. Dagens ulykke, der så langt 12 er bekreftet døde, er den verste ulykken på verdens høyeste fjell i moderne tid. Foto: PEMBA DORJE / AFP PHOTO Vis mer