- Sherpaene døde for folk som vil på Everest av prestisje

Italiensk klatrelegende raser mot «masseturisme» på verdens høyeste fjell.

OVERLEVDE: På intensivavdelingen på et sykehus i Katmandu ligger den nepalske sherpaen Dawa Tashi. Han er én av tre hardt skadde nepalesere som overlevde snøskredet i dag tidlig. Tolv av hans kolleger er bekreftet døde, og fire er fortsatt savnet. Sherpaene var del av en større gruppe som bar telt og mat, og forberedte ruta oppover verdens høyeste fjellside med tau mens 300 klatrere fra ulike land lå og ventet i basecamp. Foto: Prakash MATHEMA / AFP PHOTO
OVERLEVDE: På intensivavdelingen på et sykehus i Katmandu ligger den nepalske sherpaen Dawa Tashi. Han er én av tre hardt skadde nepalesere som overlevde snøskredet i dag tidlig. Tolv av hans kolleger er bekreftet døde, og fire er fortsatt savnet. Sherpaene var del av en større gruppe som bar telt og mat, og forberedte ruta oppover verdens høyeste fjellside med tau mens 300 klatrere fra ulike land lå og ventet i basecamp. Foto: Prakash MATHEMA / AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tolv nepalske klatrere er bekreftet døde, mens tre alvorlige skadde er fraktet ned. Fire skal forsatt være savnet etter snøskredet som i dag skapte den verste ulykken på Mount Everest noensinne.

Sherpaene var i gang med å finne og forberede ruta til toppen i forkant av klatresesongen som snart starter.

De er med dét del av en dyster statistikk. Siden 1922 har 251 mennesker mistet livet på fjellet. Blant de døde er 85 fra Nepal - den suverent største enkeltgruppa.

Etter dagens ulykke, raser den verdenskjente italienske fjellklatreren Reinhold Messner.

- Døde for å muliggjøre masseturisme - Det var et arbeidsuhell. Sherpaene døde for folk som vil på Everest av prestisje, men som ikke har den minste peiling på fjellklatring. De døde for å muliggjøre masseturisme, sier Messner til tyske Bild.

Også tidligere har Messner, som var den første som besteg Mount Everest aleine og uten oksygentilskudd, vært kritisk til at toppturer i ekstremhøyde har utviklet seg til å bli «turisme og show».

Det samme har Jamling Tenzing Norgay, sønn av Tenzing Norgay, som i 1953 var først til toppen av Mount Everest sammen med newzealandske Edmund Hillary.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer