Sherpaer truer med å stanse alle ekspedisjoner til Mount Everest

Har gitt nepalske myndigheter syv dagers frist ellers vurderer de å avlyse alle planlagte ekspedisjoner.

ØKT SIKKERHET: Etter et  møte i fremer nå flere sherpaer krav om økt sikkerhet rundt Mount Everest, og bedre økonomisk kompensasjon for de etterlatte. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
ØKT SIKKERHET: Etter et møte i fremer nå flere sherpaer krav om økt sikkerhet rundt Mount Everest, og bedre økonomisk kompensasjon for de etterlatte. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sherpaer i Nepal har kommet med en rekke krav til nepalske myndigheter etter at 13 sherpaer er bekreftet døde og tre er savnet etter den verste klatreulykken noensinne på Mount Everest i forrige uke. Nå trur de med å avlyse alle de 334 klatreekspidisjonene som er planlagt for årets sesong.

- Etter at vi mistet så mange av våre venner og brødre, er det umulig for noen av oss å fortsette. Flere har sagt at de ikke vil klatre mere, de er redde og familiene deres er redde, sier Pasang Sherpa som overlevde den dødelige ekspedisjonen.

Flere hundre sherpaer fra Khumbu-regionen var søndag kveld samlet i et møte sammen med ekspedisjonsledere og klatrerer i basecamp som ligger like på nedsiden av Khumbu-isbreen på Mount Everest. Der ble de enige om å gi nepalske myndigheter en syvdagers frist for å svare på sherpaenes krav, skriver The Himalayan Times.

Tiltakfor bedre sikkerhet Kravet kommer etter at landets turistdepartement søndag meldte at søket etter de tre savnede sherpaene er avblåst. Nå vil de ha bedre forsikringsordninger, et monument for de døde sherpaene og høyere erstatninger for familiene til de som omkom i skredet. De kom også med en liste over flere tiltak som skal bedre sikkerheten for Sherpaene som i stor grad livnærer seg av de utenlandske klatreekspedisjonene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer