Himalaya:

Sherpaer ut mot Everest-likplan

Nepalske myndigheters plan for å fjerne de omkomne fjellturistene og søppelet deres, opprører de lokale guidene.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2019-sesongen var en av de dystreste noensinne på verdens høyeste fjell, Mount Everest (8848 m.o.h.). På litt over ei uke døde hele ti klatrere på vei mot toppen. Det var flere enn det totale antallet omkomne året før, og bilder av det som ble omtalt som «dødskøen» gikk verden rundt.

Omkring 300 fjellklatrere har mistet livet på toppen av Mount Everest siden første gang noen forsøkte å bestige fjellet. To tredjedeler av likene er antatt fortsatt å være begravd under snø og is.

Det er altså liten tvil om at drømmen om verdens høyeste fjell har sin pris, men ikke bare for fjellklatrerne. Også Nepal, landet som innehar den livsfarlige turistattraksjonen, sliter med følgene av de mange turistene som legger turen til området hvert år.

Nå planlegger landets myndigheter en storstilt opprydningsaksjon for å fjerne likene og søppelet de besøkende etterlater seg i de skjebnesvangre høydemeterne. Men myndighetens plan får de lokale sherpaene til å reagere.

- Mangler ferdighetene

I fjor skal Nepals myndigheter ha klart å fjerne flere tusen kilo med søppel fra Himalaya.

Likevel melder de lokale myndighetene at det fortsatt ligger omkring 35 000 kilo søppel på Everest og fem andre populære fjelltopper i Himalaya; Lhotse, Pumori, Amadablam, Makalu og Dhaulagiri, skriver BBC.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

I tillegg har altså mange av de omkomne turistene blitt liggende i fjellet. Enkelte av dem i flere tiår.

I en storstilt opprydningsaksjon har myndighetene nå planlagt å ta i bruk landets militære i fjerningen av lik og søppel fra fjellet. Operasjonen er, ifølge BBC, estimert til å koste 860 millioner nepalske rupee, noe som tilsvarer omkring 69 millioner norske kroner. Men myndighetenes plan får ikke støtte av landets ledende fjellklatrere.

Kami Rita skal være sherpaen som besitter rekorden i antallet ganger han har besteget Mount Everest, med hele 24 ganger.

Han sier til BBC at det var militært personell som ble brukt under fjorårets opprydning, men at det den gangen bare ble ryddet i de lavereliggende fjellområdene. Han mener militært personell ikke har de ferdighetene og erfaringen som trengs for å skulle nå de høyeste fjelltoppene i Himalaya.

- De bør mobilisere sherpaer til å rydde opp i de høyere områdene. Kun lokale sherpaer kan gjøre det. De bør bli gitt en skikkelig kompensasjon for å rydde opp i fjellet, sier Rita til BBC.

VEDVARENDE PROBLEM: Dette bildet viser en sherpa som samler inn søppel fra klatrere i 8000 meters høyde. Foto: AFP / NTB Scanpix
VEDVARENDE PROBLEM: Dette bildet viser en sherpa som samler inn søppel fra klatrere i 8000 meters høyde. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Risikerer livene

Blant søppelet som skal ligge igjen etter turistene, finner man blant annet oksygensylindere og gassbeholdere til matlagning.

Det blir også rapportert om at det ligger store mengder klatreutstyr og annet avfall som turistene legger fra seg, i håp om å gjøre veien mot toppen enklere.

Men heller ikke for sherpaene er oppgaven med å hente ned søppel og lik ufarlig. Sherpa og tidligere leder for Nepals fjellklatringsorganisasjon, Ang Tshering, forklarer til BBC at selv de erfarne sherpaene ofte sliter, og regelrett risikerer livet med denne jobben.

- Det er hardt å frakte med seg tunge sylindere eller lik fra de høyereliggende basecampene. Sherpaene risikerer ofte livene sine for å klare det, sier han og fortsetter:

- De fleste nedisede likene veier gjerne så mye som 150 kg, og de virker nærmest umulig å få ned.

Til tross for at de erfarne fjellsherpaene altså advarer regjeringen mot deres plan, er militæret innstilt på å gjennomføre oppgaven.

Talsperson for det nepalske militæret, Bigyan Dev Pandey, sier han har troa på at de vil klare å nå de ulike fjelltoppene innen sesongen er over 5. juni, og legger til at de har «lært mye av tidligere feil».

Hva disse feilene innebærer, kommer imidlertid ikke fram i intervjuet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer