Shetland vurderer å bryte vekk fra Skottland hvis det blir «ja»

Kan bli en selvstyrt øygruppe underlagt Storbritannia, sier britisk minister.

KAN VELGE Å BRYTE UT: Oljerike Shetland kan bestemme seg for å bli et selvstyrt øyrike, slik som øya Man, i stedet for å bli en del av et selvstyrt Skottland, sier britenes Skottland-minister Alistair Carmichael til The Guardian. Foto: EIVIND PEDERSEN/DAGBLADET
KAN VELGE Å BRYTE UT: Oljerike Shetland kan bestemme seg for å bli et selvstyrt øyrike, slik som øya Man, i stedet for å bli en del av et selvstyrt Skottland, sier britenes Skottland-minister Alistair Carmichael til The Guardian. Foto: EIVIND PEDERSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oljerike Shetland kan bestemme seg for å bli et selvstyrt øyrike, slik som øya Man, i stedet for å bli en del av et selvstyrt Skottland, sier britenes Skottland-minister Alistair Carmichael til The Guardian.

Carmichael er selv bosatt på Orknøyene, og representerer Orknøyene og Shetland i det britiske parlamentet. I tillegg leder han Scotland Office (Skottland-kontoret), som er et departement i den britiske regjeringen med ansvar for saker i Skottland og gjennomføring av selvstyre.

Peker på Færøyene Til The Guardian sier Carmichael at hvis Shetland stemmer overveldende mot skotsk uavhengighet, mens skottene stemmer ja, så vil man starte en diskusjon «om Shetlands posisjon og framtidige muligheter».

Blant mulighetene som Carmichael nevner er muligheten for å få samme status som øya Man, som styres som et konstitusjonelt monarki underlagt, men ikke en del av, Storbritannia.

Carmichael peker også på Færøyene, som er en del av kongeriket Danmark, men som har  selvstyre, med et folkevalgt Lagting og en egen regjering.

På spørsmål om oljefeltene utenfor Shetland vil tilhører Skottland eller Shetland sier Carmichael til The Guardian at «det blir en av de tingene vi vil ønske å diskuterte. Jeg vil ikke forskuttere allerede nå hvor den diskusjonen vil ende».

- Vil få det bedre i Skottland En representant for uavhengighetsbevegelsen i Skottland sier til The Guardian at Skottlands øyriker vil få en større uavhengighet hvis det blir et ja-flertall. De vil også få større kontroll med deres økonomi og naturressurser, ifølge representanten.

«En ja-stemme handler om å myndiggjøre mennesker og samfunn i hele Skottland, inkludert våre øysamfunn. Dette er en av grunnen til at Shetland-avisa, Shetland News, har valgt å støtte ja-kampen», sier representanten til The Guardian.