Shia-ledere sverger hevn over USA

Selv moderate shia-ledere støtter nå den radikale militante Muqtada al-Sadr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De mektigste shia-lederne i Irak advarer nå de USA-ledede koalisjonsstyrkene om at de må betale for den krisen landet nå har havnet i.

I dag ba koalisjonsstyrkenes sjef om at Pentagon må sende 10 000 nye soldater for å slå ned den kraftige motstanden i Irak.

- USA skulle gå inn i Fallujah for å ordne opp etter drapet på fire amerikanere. Når de slår så voldsomt ned på al-Fadr kan det føre til at de får flere nye fiender, sier forsker Espen Barth Eide ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.no.

Al-Fadr har hittil vært sett på som en utbryter blant shiaene, men i dag advarer shia-lederne USA mot å ta livet av den radikale shia-lederen.

- Den nåværende krisen i Irak har vokst til et nivå som er over det styrende rådet, og det er nå en sak mellom de religiøse lederne og koalisjonsstyrkene. De må betale for hva de har gjort, sier shia-lederne i en uttalelse i dag, melder CNN.

Med på møtet var fremtrendende shialederne som Ayatollah Muhammad Ishaq al-Fayadh, Ayatollah Muhammad Sayid al-Hakim, Ayatollah Bashir Hussein al-Najafi, Mohammed Sayid Redha al-Sistani og Sayid Ali al-Sibzwari.

USA har startet en militær aksjon for ta al-Sadr til fange død eller i live, og en iraksk dommer har utstedt arrestordre på ham.

- USA mangler en plan

Forsker Espen Barth Eide sier det er veldig dramatisk at man nå har fått et shia-opprør i Irak. Han sier USA ikke har klart å bygge opp den administrasjonen som trengs for å styre landet.

- Det har fått mye dårligere enn de hadde sett for seg det skulle gå etter et år, sier Eide til Dagbladet.no.

Eide peker på at de fleste irakere var glad for å bli kvitt Saddam, men at de i ettertid er blitt skuffet over at hverdagslivet er blitt så usikkert.

- De mangler strøm og vann og har ikke særlig tillit til at USA har kontroll, sier Eide.

USA planlegger fremdeles å overføre makta i Irak til den sivile adminsitrasjonen den 30. juni i år, men Eide tror ikke det uansett blir noen reell maktovertakelse.

- USA vil uansett sitte med den relle makta den 1. juli i år, sier Eide. Han mener USA mangler en plan for hvordan de skal takle krisen i Irak.

To tyskere trolig drept

Samtidig som shia-opprøret har spredt seg har antall utenlandske gisler i Irak har eksplodert den siste uka.

Åtte russere ble satt fri i dag etter å ha blitt tatt til fange i år. Sju kinesere ble satt fri i går.

Kidnapperne har truet med å brenne tre japanere levende om Japan ikke trakk seg ut av Irak innen søndag. Deres skjebne er ikke kjent.

Lastebilsjåføren Thomas Hamills skjebne er også ukjent. Tidsfristen som var satt for at amerikanerne skulle trekke seg ut av Fallujah har gått ut.

I tillegg er skjebnen for en rekke andre vestlige og arabiske gisler ukjent.

Tysklands utenriksdepartement melder at det er svært sannsynlig at to tyske sikkerhetsfolk som har vært savnet i Irak, trolig er døde.

FIRE ITALIENERE TATT: I dag ble dette bildet offentliggjort, av fire italienske fanger.
<B>AKSJONERTE I DAG: Amerikanske styrker fortsatte i dag jakten på den opprørske shialederen i Fallujah.
<B>STØTTER AL-SADR: En opprører går med bildet av al-Sadr hengende rundt halsen.
<B>OPPRØREREN: Muqtada al-Sadr.
UVISS SKJEBNE: Tilstanden til de tre kidnappede japanerne, Noriaki Imai (18), Nahoko Takato (34) og Soichiro Koriyama (32) er uviss.
<B>TUNGT SKYTS: USA har satt inn tungt skyts i Fallujah, og sier selv at flere hundre er drept i kampene de siste dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer