Shimon Peres (93) er død

Den tidligere presidenten kjempet for livet etter hjerneslag.

DØD: Israels tidligere president Shimon Peres. Foto:  AP Photo/Oded Balilty / NTB Scanpix
DØD: Israels tidligere president Shimon Peres. Foto:  AP Photo/Oded Balilty / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Israels tidligere president, Shimon Peres (93) kjempe i to uker for livet på Sheba-sykehuset like utenfor Tel Aviv.

Like etter klokka 04.00 natt til onsdag bekreftes det via Peres' lege at 93-åringen er død. Peres døde ved 3-tida natt til onsdag, sier Rafi Walden, Peres' svigersønn og personlige lege.

Peres' familie har brukt tirsdagen på å si sitt siste farvel til mannen som har formet det moderne Israel gjennom en karriere som spenner mer enn sju tiår.

- Dette er hans siste timer, sier familien, ifølge Haaretz.

For to uker siden ble Peres fraktet til sykehuset etter å ha blitt rammet av et kraftig hjerneslag. CT-undersøkelser viste at Peres har en stor hjerneblødning, og han ble i januar i år innlagt på sykehus på grunn av hjerteinfarkt.

I dagene etter slaget, ble det meldt at den tidligere statsministeren, presidenten, statsråden og nobelprisvinneren var på bedringens vei.

Uhelbredelig hjerneskade

93-åringen klarte aldri å komme tilbake etter slaget. Legene ved sykehuset ville ikke operere ham, og han lå en tid i kunstig koma.

Tilstanden til den israelske ekspresidenten Shimon Peres (93) har blitt litt bedre men vurderes fremdeles som alvorlig etter hjerneslaget han pådro seg.

Men sett over ett, har Peres' helsetilstand forverret seg de siste to ukene, melder legene ved sykehuset, ifølge avisa Haaretz.

Legene har uttrykt bekymring for Peres' helsetilstand siden han ble lagt inn, men han har fortsatt ikke kommet seg etter hjerneskaden han pådro seg.

En undersøkelse gjort mandag viste at han hadde uhelbredelige skader på hjernestammen, noe som har ført til at legene har konkludert med at han ikke vil bli bedre.

Stor karriere

Den tidligere nobelprisvinneren har vært statsminister to ganger og statsråd i en rekke regjeringer. Han var Israels president fra 2007 til 2014.

Polskfødte Peres har innehatt en rekke ministerposter i ulike regjeringer utgått fra det israelske arbeiderpartiet, men har de seinere åra representert sentrumspartiet Kadima. Fra 2007 til 2014 var han nasjonalforsamlingen Knessets president for partiet.

Peres var sentral i de hemmelige forhandlingene i Norge, kalt Oslo-prosessen, som endte med at han sammen med statsminister Yitzhak Rabin og palestinernes president Yassir Arafat fikk Nobels fredspris i 1994.

I de to Oslo-avtalene (1993 og 95) anerkjente Israel og PLO hverandre gjensidig. De la også grunnlaget for en videre fredsprosess som i dag i hovedsak er forlatt.

Helt siden den israelske staten ble proklamert i 1948, har Shimon Peres vært å finne i maktens korridorer. Peres har vært folkevalgt for fem ulike partier og sittet i hele tolv ulike regjeringer, blant annet som utenriksminister, forsvarsminister og finansminister.

I dyp sorg

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone uttrykker «dyp personlig sorg» over Shimon Peres' bortgang.

Israel Radio viderebringer Netanyahus melding, og statsministeren er ventet å sende ut en mer detaljert kunngjøring senere.

Netanyahu, som leder det konservative partiet Likud, har vært statsminister siden 2009. Han var også statsminister mellom 1996 og 1999, og han overtok den gang posten etter Shimon Peres

Formannen i det israelske arbeiderpartiet, Isaac Herzog, sier han tar farvel med Shimon Peres «med smerte og kjærlighet».

- Han var en lærer, venn og stor leder som for alltid vil bli husket i Israels historie, sier Herzog, opposisjonsleder fra det israelske arbeiderpartiet. Han omtaler Peres som «en av de største lederne Israel noensinne har hatt».

Andre israelske ledere, inkludert medlemmer av regjeringen, har sendt sine kondolanser.

Obama hyller Peres

USAs president Barack Obama og førstedame Michelle Obama sier Shimon Peres vil bli husket som en kjær venn.

- Det er få personer som vi deler denne verden med, som endrer kursen på menneskehetens historie, ikke bare gjennom sin rolle i menneskelige begivenheter, men fordi de utvider vår moralske forestillingsevne og tvinger oss til å forvente mer av oss selv. Min venn Shimon var en av de personene, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Obama kaller Peres «essensen av Israel», og sier den tidligere presidenten aldri ga opp håpet om fred mellom israelere, palestinere og Israels naboer.

Shimon Peres:

 • Født Szymon Perski i det nåværende Hviterussland, 2. august 1923.
 • Emigrerte med familien til Palestina som elleveåring og endret navn til Shimon Peres.
 • Tidlig politisk aktiv i sionist- og kibbutzbevegelsen.
 • Fikk i 1947 i oppdrag å lede væpningen av den jødiske undergrunnshæren Haganah.
 • Hadde flere ledende stillinger i det israelske forsvarsdepartementet etter at staten Israel ble proklamert i 1948.
 • Sikret store våpenleveranser fra Frankrike og var sentral i arbeidet med å gjøre Israel til en atommakt.
 • Satt fra 1959 til 2007 i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset for fem ulike partier.
 • Har vært statsminister to ganger, fra september 1984 til oktober 1986 og fra november 1995 til juni 1996.
 • Har vært statsråd i tolv regjeringer, blant annet utenriksminister, forsvarsminister og finansminister.
 • Fikk Nobels fredspris i 1994, sammen med statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat.
 • Ble valgt til president av Knesset i juli 2007 og satt til 2014.
 • Døde 28. september 2016, 93 år gammel. (NTB)

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer