Shin Bet frikjenner palestinske sikkerhetssjefer

Jerusalem: Israels interne etterretningsorganisasjon Shin Bet avviste onsdag anklager om at de øverste palestinske sikkerhetssjefene står bak opprøret i Gaza og på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel har hevdet at Yasser Arafats Fatah-fraksjon i PLO står bak skytingen mot israelske soldater og bosettinger i de okkuperte områdene. Og noen politikere har hevdet at sikkerhetssjefene Jibril Rajoub og Mohamed Dahlan selv står bak volden.

Israel angrep hovedkvarteret til Dahlan som hevn for angrepet på en skolebuss i forrige uke, og Likud-leder Ariel Sharon har krevd at Dahlan blir likvidert.

Men Shin Bets leder Avraham Dichter avviste anklagene under en høring i nasjonalforsamlingens utenriks- og forsvarskomité, og sa at Fatah opererer uavhengig av de palestinske sikkerhetssjefene.

- Fatah er en uavhengig organisasjon i alle betydninger av ordet, og står ikke under kommando av noe palestinsk sikkerhetsapparat, verken Rajoub på Vestbredden eller Dahlan i Gaza, sa Dichter ifølge avisen Maariv.

Han sa at Fatah er organisert i små grupper på ti til 20 medlemmer på lokalt plan og i nabolagene i palestinske byer og landsbyer. Jo mer dominerende Fatah blir i kampene, desto vanskeligere er det å kontrollere organisasjonen.

Dichter mener likevel at Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene har mulighet for å få kontroll over territoriene, men at han ikke er villig til å betale den politiske prisen, med redusert oppslutning på grunnplanet.

(NTB-DPA)