Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Shine» ga Andsnes kjempesalg

Den Oscar-aktuelle «Shine» har ført til alle tiders interesse for Rachmaninovs pianokonsert nr. 3. Og mest populær av alle 62 mulige innspillinger på markedet er Leif Ove Andsnes' fra 1995. Nå blir den utropt til den fremste innspillingen i moderne tid av internasjonale kritikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om pianisten David Helfgott har bergtatt kinogjengere rundt om i verden det siste året. Og alle vil ha musikken som gjorde ham «gal». Rachmaninovs tredje pianokonsert er en virtous utfordring og har siden den ble skrevet i 1909 vært en brynestein for verdens pianister av format.

- Vi har hatt kjempeøkning i etterspørselen, sier Jan Bøyum, avdelingsleder for klassisk musikk ved Akers Mic i Oslo.

Ikke Helfgott

- Før «Shine» solgte vi maks fire- fem i uka. Nå er dette mangedoblet. De fleste kommer på grunn av filmen, men er likevel bevisste på hvilke innspillinger de vil ha. Overraskende få spør etter Helfgotts innspilling. Andsnes, Martha Argerich og Vladimir Ashkenazy er førstevalgene. For så vidt like greit, Helfgotts innspilling er ikke helt god.

Men fenomenet er ikke noe nytt. Da «Å leve er å elske» kom, skulle alle ha tak i plata med sopranen Lesley Garrett med Händel-arien «Laschia ch'io pianga». Og jeg husker «Tilværelsens uutholdelige letthet». Plutselig solgte vi Janaceks strykekvartetter som vi aldri før, sier Bøyum.

- Hos oss har Rachmaninovs tredje konsert slått alle rekorder, sier daglig leder Sven Buchholz i platebutikken Amadeus i Oslo.

- En økning på mange hundre prosent. Det morsomme er jo at «Shine»s øvrige musikk også har ført til godt salg. I filmen spilles en motett av Vivaldi. Den selger vi mer av nå enn hans «De fire årstider».

Når norske plateforhandlere anbefaler Andsnes' innspilling av «Rach 3» med Oslo-Filharmonien og dirigenten Paavo Berglund, er det ikke bare for å være hyggelige mot landsmenn.

Skamros

Også utlendinger legger seg flate for vår mesterpianist. April-nummeret av det anerkjente britiske magasinet «Classic CD» har rangert de fem fremste innspillingene. Andsnes-skiva tar en solid 2. plass etter den 40 år gamle innspillingen med Byron Janis. Anmelderen skriver: «Andsnes' (tolkning) er en av de fineste innspillingene noen gang og i hvert fall den beste det siste tiåret».

New York Times var ikke snauere i sin anmeldelse nylig: «Han leverer den viktigste innspillingen av verket på 20 år.»