"Shine"-pianisten slår tilbake

Publikum jubler nå for den nervøse pianisten David Helfgott, kjent fra filmsuksessen «Shine». Konsertene hans er gjentatte ganger blitt slaktet av musikkanmeldere. Nå slår han tilbake mot kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi har nådd det punkt hvor en forstyrret mann som knapt kan spille piano plutselig blir den hotteste personen i den klassiske musikkbransjen».

Dette sitatet fra Washington Post er nokså treffende for den frustrasjonen mange musikkanmeldere verden over føler for fenomentet David Helfgott.

For et fenomen er han. Ingen visste hvem pianisten var før Oscar-vinneren «Shine» blottla hans liv for millioner av kinogjengere.

Fulle hus

Australske Helfgott er historien om et talentfullt barn som blir presset på av en ambisiøs far.

Etter hvert starter han på musikkstudier i London, men får psykisk sammenbrudd under en framføring av Rachmaninovs 3. pianokonsert.

Konsertpublikum over hele verden vil nå se og høre den merkverdige Helfgott.

Den pågående konsertturneen i USA har smekkfulle hus. Og innspillingen med Rachmaninov-konserten har solgt i over 500000 eksemplarer.

Men musikkpressen er nådeløs. «Alle som kom til konserten og så ubetinget sluttet seg til den motbydelige utnyttelsen av Helfgott, bør vært dypt skamfulle» , skrev The Observer.

Tilbakeviser

- Noen av kritikkene har ikke vært hyggelige, sier David Helfgotts kone Gillian i et intervju med bladet Classic CD. Hun er den som alltid uttaler seg på vegne av mannen.

- Da David fikk høre om anmeldelsene i Boston, som mente det var en trist forestilling, utbrøt han: «Hvordan kan fire stående ovasjoner etter en konsert være en trist forestilling?».

Gillian Helfgott mener mannen har full kunstnerisk kontroll, og tilbakeviser samtidig påstander om at hun har full kontroll over ham og styrer mannen dit hun vil.

- Han er helt sikker i hva han ønsker musikalsk. Og jeg ønsker svært gjerne at den som påsto at jeg kontrollerer David kunne vise meg hvordan jeg kan gjøre det!