Shipping bremser IT-fall

Teknologiaksjene faller markert i dag etter nytt kraftig Nasdaq-fall før helgen. Frontline og RCL er blant de få aksjene som stiger i kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som ventet faller kursen på teknologiaksjene kraftig tilbake på Oslo Børs i dag. Etter et indeksfall på 3,6 prosent på Nasdaq før helgen var det i morgentimene mandag duket for et nytt kursfall for teknologiaksjene her hjemme. Etter børsfallet før helgen er Nasdaq tilbake til nivået indeksen lå på ved årsskiftet.

Christiania Markets fremholder at IT-indeksen her hjemme fortsatt kan vise til en pen oppgang siden nyttår, og meglerhuset venter en korreksjon for teknologiaksjene på Oslo Børs. Meglerhuset skrev før helgen at det venter en urolig uke.

Christiania Markets mener for øvrig at Eltek ble oversolgt på fredag i forbindelse med resultatvarselet fra den amerikanske konkurrenten Power-One, og anbefaler kjøp av Eltek.

Etter det som har skjedd med denne bransjen i det siste er imidlertid ikke sentimentet det beste, og Eltek-kursen faller med 1 krone til kurs 195 kroner.

Blant de 20 mest omsatte aksjene på Oslo Børs er det i tillegg til InFocus kun RCL, Frontline og TGS Nopec som kan vise til kursoppgang. Dette bidrar til å trekke shippingindeksen opp med 0,3 prosent.

RCL stiger etter nok en hyggelig dag i det amerikanske aksjemarkedet før helgen. RCL anbefales dessuten av den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley.

Frontline stiger med 2,6 prosent til 117 kroner. Oljeprisen har falt noe tilbake over helgen, men ligger likevel såpass høyt at sannsnynligheten for ytterligere produksjonskutt fra OPEC synes å være redusert.

OPEC har lenge vurdert ytterligere et kutt i produksjonen på 1-1.5 mill fat/dag i mars måned. Oljeministrene fra Iran og Qatar signaliserer imidlertid at det ikke bør være nødvendig med nye produksjonskutt med dagens priser, og dette virker positivt inn på tankimperiet til John Fredriksen.

Skipsmeglerne venter fortsatt solide tankutsikter.

Norsk Hydro faller etter at selskapet la frem et historisk resultat før børsåpning mandag. Resultat var likevel lavere enn det analytikerne hadde ventet, og markedet svarer med å sende Hydro-kursen ned med over 3 prosent.

Det er særlig lettmetall som skuffer analytikerne. Forretningsområdet oppnådde et driftresultat på fattige 26 millioner kroner i fjerde kvartal, mot et driftsresultat på hele 687 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor.

Selv ikke oljerelaterte aksjer klarer å redde oppgang på Oslo Børs mandag. Fortsatt er det enkelte offshore-aksjer som stiger i kurs, men etter forrige ukes betydelige sektorrotasjon fra teknologi og inn i oljerelaterte aksjer virker det som det meste er tatt ut på kort sikt.

Stolt Offshore fortsetter imidlertid videre opp i dag, og aksjen handles til kurs 138 kroner, som er opp 2,2 prosent fra sluttnotering fredag.

Også TGS Nopec er opp mandag. Seismikk-selskapet la frem et overraskende godt resultat i forrige uke og siden er selskapet skamrost av en rekke meglerhus. Fredag var både Karl Johan Fonds og First Securities ute med heftige anbefalinger. Christiania Markets er også full av lovord. TGS-kursen er opp 0,7 prosent til 140 kroner i dag.

Ellers er det bra driv i supply-aksjen District Offshore. DOF'en er blant mandagens desiderte vinnere med en kursoppgang på 4,6 prosent til 9,20 kroner.

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley har rokert litt på sin modelportefølje for UK. Investeringsbanken anbefaler å ta gevinst i TMT-sektoren og å gå inne defensive og rentesensitive aksjer.

Enitel følger TMT-sektoren ned mandag. Kursen er ned over 3,5 prosent til kurs 70 kroner. Selskapet la frem regnskapstall for fjerde kvartal i forrige uke som skuffet analytikerne. Mandag har Terra Fonds publisert en analyse av telekommyggen:

"Vi opprettholder svak kjøp", skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

Blant de desiderte taperne finner vi på mørke teknologidager som i dag som vanlig Opticom som faller med 5,8 prosent til 635 kroner.

Også StepStone sliter og aksjen handles mandag i ny årsbunn på 10,70 kroner, eller ned 4,5 prosent.

Klokken 13.30 er det på hovedlisten omsatt aksjer for 1,1 milliarder kroner og totalindeksen er ned 0,8 prosent til 1.384,27 poeng.