Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Shippingselskap tilbyr 6000 senger på fem asylbåter

114 søknader om å drive asylmottak, men UDI mangler fortsatt senger.

KAN BLI BOSATT PÅ BÅT: Selskapet Egir Shipping AS har søkt UDI om å huse totalt 6060 asylsøkere fordelt på seks båter. Illustrasjonsbildet viser utsikt over havna i Bergen fra toppen av Sandviksfjellet og Stoltzekleiven. Foto: Samfoto
KAN BLI BOSATT PÅ BÅT: Selskapet Egir Shipping AS har søkt UDI om å huse totalt 6060 asylsøkere fordelt på seks båter. Illustrasjonsbildet viser utsikt over havna i Bergen fra toppen av Sandviksfjellet og Stoltzekleiven. Foto: Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selskapet Egir Shipping AS har søkt UDI om å huse totalt 6060 asylsøkere fordelt på fem båter. Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Egir Shipping, men ifølge søkeroversikten har selskapet blant annet ønske om å bruke skipet «Orient Queen».

I følge Marinetraffic har et cruiseskip med navn «Orient Queen II» gått i trafikk inntil i september under rederiet Vistamar, skriver Aftenposten.

I tillegg til over 100 tilbud fra private aktører, så har tre kommuner søkt om å drive asylmottak.

Det gjelder kommunene Kristiansand, Sunndal og Nord-Odal.

Fra før av driver følgende kommuner allerede egne asylmottak: Alstahaug, Ås, Engerdal, Sør-Varanger, Hattfjelldal, Kristiansand, Kvæfjord, Levanger, Mandal, Tinn, Vefsn, Nesna, Nome, Ål, Salangen, Rana, Flora, Sunndal, Tingvoll og Ullensvang.

Håpet på flere kommuner I denne anbudsrunden utlyste UDI behov for 30 000 ordinære plasser. De fikk inn tilbud på 29357, men bare om lag 24000 var ordinære plasser.

UDI hadde ønsket at flere kommuner hadde vist sin interesse.

- Vi hadde håpet at vi hadde fått inn tilbud fra flere kommuner. Nå som vi totalt sett har fått inn tilbud om for få plasser, kommer vi til å ha en ny konkurranse til våren. Vi oppfordrer kommuner til å legge inn tilbud, ettersom vi ser mange fordeler med at kommuner driver asylmottak selv, opplyste avdelingsdirektør Christine Wilberg i en pressmelding mandag.

Kommunale fordeler UDI lister opp en rekke argumenter for hvorfor det er en fordel at kommunene selv asylmottak, og ikke private aktører.

• Når noen oppretter et asylmottak i en kommune, har denne vertskommunen uansett en del ansvarsoppgaver innenfor blant annet helse og norskopplæring.

• En kommune som driver mottaket selv, med kommunalt ansatte medarbeidere, kan utnytte ressursene sine bedre og sikre god kvalitet ved for eksempel å samordne norskopplæring, tolketjenester og liknende.

• I små kommuner kan dette gjøre det lettere for kommunen å tilby fulltidsstillinger. Kommunen bygger også kompetanse blant egne ansatte.

Kritisk til profitt En rekke private aktører har vist sin interesse i denne anbudsrunden. Dagbladet har tidligere skrevet om at stadig flere er kritiske til at såkalte asylbaroner som tjener seg søkkrike på mottak.

I slutten av november sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet at han ønsket å diskutere begrensninger og mulig forbud mot utbytte for asylbaroner.

- Jeg er bekymret over at private aktører kan leie billige lokaler fra kommunene, gjøre de om til asylmottak, for så å ta høy betaling fra UDI. Det kan rokke ved tilliten i befolkninga, sa Støre til Dagbladet. 

«Floteller» Forrige gang UDI gjennomførte en tilsvarende anbudsrunde, var i oktober.

Da ble det lyst ut 7500 plasser, men det kom bare inn tilbud på 5400. UDI endte opp med å takke ja til 3200 plasser.

For å klare å bosette det høye antallet flyktninger som ventes å komme til Norge de neste årene, gikk UDI i høst ut med anbud på såkalte «floteller» - altså skip som kan huse flyktninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media