Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Shirin Ebadi fratatt fredsprismedaljen

Norge protesterer sterkt.

TØFF DAME:  Irans Nobelprisvinner fra 2003, Shirin Ebadi, er en modig og viktig kritiker av det iranske presteregimet. Her holder hun en tale under en demonstrasjon mot det svært omdiskuterte valget i Iran, i Brüssel i sommer. Ebadi og hennes familie har blitt forfulgt for sine meninger. Nå har også iranske myndigheter konfiskert Ebadis Nobel fredsprisdiplom - og medalje. Foto: Scanpix
TØFF DAME: Irans Nobelprisvinner fra 2003, Shirin Ebadi, er en modig og viktig kritiker av det iranske presteregimet. Her holder hun en tale under en demonstrasjon mot det svært omdiskuterte valget i Iran, i Brüssel i sommer. Ebadi og hennes familie har blitt forfulgt for sine meninger. Nå har også iranske myndigheter konfiskert Ebadis Nobel fredsprisdiplom - og medalje. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norske myndigheter innkalte i går den iranske Chargé d'affaire til Oslo i møte. Her protesterte Norge mot at den iranske juristen og menneske-rettighetsaktivisten Shirin Ebadi har fått konfiskert fredsprismedaljen og diplomet, som lå i en bankboks.

- Vi uttrykte vår protest og at at vi reagerte sterkt på at medaljen og diplomet er blitt konfiskert. Det er så vidt vi vet første gang at et land har konfiskert en fredspris på den måten, og vi uttrykte stor bekymring over det, sier underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund, til Dagbladet.

Sjokkert Støre
Shirin Ebadi fikk Nobels fredspris i 2003.

- Vi er sjokkert og stiller oss uforstående til en slik handling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding på UDs hjemmesider.

Det er ikke første gang norske myndigheter tar opp situasjonen til fredsprisvinneren. Ved en rekke anledninger har Norge gitt uttrykk for alvorlig bekymring over hvordan iranske myndigheter behandler henne og familien.

- Vi står i kontakt med Ebadi, og er svært bekymret over at både hun og hennes mann har opplevd trakassering. Ebadi, mannen og deres familie blir forfulgt og vi reagerer sterkt på dette. Nå vil vi følge opp saken både her og i Teheren. Vi har uttrykt av vi er sjokkerte, sier Imerslund.

Ektemann slått
Tidligere i høst ble Ebadis mann arrestert i Teheran og alvorlig slått. Utbetalinger av hans pensjon er blitt stanset og hans bakkonti er blokkert, melder UD. Forfølgelsen av Ebadi og hennes familie viser i følge utenriksministeren at ytringsfriheten er under sterkt press i Iran.

- I møtet med Irans Chargé d'affaire gjorde vi det klart at Norge fortsetter det internasjonale arbeidet for beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, og at utviklingen i Iran følges nøye, sier Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media