Shop till you drop

Amerikanerne befester sin stilling som verdensmestere i shopping. Takk og pris for det. Følg med Storebrand, Nera og dollaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt et par forhold som holder USAs økonomi unna resesjon. Det ene er den sterke dollaren og det andre er amerikanernes imponerende shopping-lyst, til tross for høy gjeld og mørkere utsikter.

I går fikk dollaren seg en alvorlig trøkk etter at det internasjonale pengefondet (IMF) advarte mot at det store underskuddet på betalingsbalansen ikke er holdbar i lengden og at et kraftig dollarfall kan bli utfallet. Men internasjonale investorer synes likevel å ha mer tro på det amerikanske kapitalmarkedet enn noen andre, og dermed strømmer penger til USA og derfor holder dollaren seg høy til tross de store underskuddene på handels- og betalingsbalansen.

Det andre viktige forholdet som holder USAs økonomi igang er konsumentenes iver etter å bruke penger. De fleste med så stor gjeld og utsikter til svakere arbeidsmarked ville kuttet ned på besøkene på kjøpesentrene og heller spart litt til dårligere tider eller nedbetalt gjeld.

Ikke så med amerikanerne. Med store skattekutt i vente og en sentralbank som med sine aggressive rentekutt "lover" å redde nasjonen fra resesjon, var butikkomsetningn i juli upåklagelig, viste fremlagte tall i går.

Justert for bilsalg og det faktum at bensinprisene falt kraftig, steg detaljhandelen med hele 0,6 prosent i juli. Det høyeste nivået siden januar, da aksjekursene hadde en kraftig tur opp. Mye av salgsøkningen var i møbler, hvitevarer og lignende, noe som underbygger at amerikanerne har stor tro på boligmarkedet fremover.

Men boligmarkedet kan bare holdes opp dersom arbeidsledigheten ikke stiger. Sterkt konsum kan holde ledigheten nede (restaurant-bransjen i USA opplever fortsatt mangel på arbeidskraft), men kombinasjonen fallende lønnsomhet i økonomien og høyt konsum kan ikke vare i evig tid. Spørsmålet er derfor om amerikanske bedrifter får økt lønnsomheten sin før konsumet knekker. Jo lenger dette drøyer, jo større er risikoen for et kraftig tilbakeslag i amerikansk økonomi...

Norge

Det norske aksjemarkedet var lenge ett av de markedene som utviklet seg best. En heldig kombinasjon av lite innslag av store teknologiaksjer og en god del fetter Anton-faktorer (les "Andres død er Norges brød"), hjalp på utviklingen for mange av selskapene på Oslo Børs.

Nå faller en av de viktigste verdidriverne på Oslo Børs; dollaren. Fra en topp på 9,50 kroner tidligere i år, har dollaren nå falt godt under 9 kroner. Og verre kan det bli. Både oljesektoren og shipping-sektoren tjener på en sterk dollar.

Med fallende dollar-kurs, svake priser for fiske-eksporten og et lite teknologi-miljø vil jeg ikke vedde hele pensjonen på at Oslo Børs blir vinner-børsen dette året.

I dag kom resultatet til Storebrand. Selskapet erkjenner etter hvert at det har gått på en smell ved kjøpet av Finansbanken, og for en konsernsjef med mange aksjer men svake resultater, vil et salg til finske Sampo være en grei exit. Dagens resultat fra Storebrand får ingen betydning så lenge Sampo har forlenget sitt bud på Storebrand.

Nera kom med svakere tall enn ventet. Selskapet opererer i det vanskelige telekom-markedet, men har så langt avvist at de store problemene som bransjen opplever, rammer dem selv veldig hsardt. I dag sier selskapet at det ikke er fornøyd med resultatet:

- Tross den positive utviklingen innen vårt største og viktigste forretningsområde, er markedsutviklingen for våre to andre forretningsområder slik at vi ikke kan si oss fornøyd med halvårsresultatet, uttaler konsernsjef Bjørn Ove Skjeie i kvartalsrapporten.

En rekke mindre selskaper kommer også med resultater i dag. De vil neppe bevege markedet nevneverdig, men åpningen på dagen, med Storebrands og Neras svake resultater, gir ikke det beste utgangspunktet. FK