Taler for rentekutt:  Flere ting, inklusive svakere handelstall, peker mot et rentekutt i mars. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Taler for rentekutt: Flere ting, inklusive svakere handelstall, peker mot et rentekutt i mars. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Shoppestopp gir rentekutt

Ledigheten øker forsiktig videre, mens konsumentene skrur igjen kranen. Bordet er dekket for rentemøtet i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): NAVs tall over registrerte ledige i februar viser en sesongjustert økning på 1.100. Det er særlig oljebransjen som mister jobber, men nå øker ledigheten også i bygg og anlegg, skriver Finansavisen.

Inkludert tiltaksplasser er økningen på 400 personer.

Totalt er nå 81.500 registrert ledige ved NAV, og det gir en ledighetsprosent på 3,0 prosent. Dermed er økningen på beskjedne 0,1 prosentpoeng på det siste året.

Inkluderer man tiltaksplassene er ledigheten på 94.900, og det gir faktisk et fall på 0,1 prosentpoeng det siste året til 3,5 prosent.

Kniper igjen Utslagene er større for varekonsumet og detaljomsetningen. Etter å ha holdt grei fart gjennom julehandelen, sank detaljomsetningen med 0,7 prosent sesongjustert i januar. «Den langsiktige trenden viser svak vekst det siste året,» konstaterer Statistisk sentralbyrå (SSB) selv.

- Dagens statistikk signaliserer at veksttakten er i ferd med å svekkes, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets overfor Finansavisen.

Også varekonsumindeksen, hvor både energivarer og bilkjøp er med, synker. Nedgangen fra desember til januar er på 0,3 prosent sesongjustert.

Konsensusforventningen var uendret detaljomsetning.

ForbrukerMeteret stiger i februar, men er fortsatt på et svakt nivå, mens Norges Banks kronekjøp blir holdt uendret på 700 millioner kroner dagen.

Kutt i mars - Tallene støtter vår prognose om et rentekutt i mars, mener Haugland overfor Finansavisen.

Også Handelsbanken Capital Markets, som i lang tid har ventet et marskutt, er blitt mer sikker.

Flere nyheter - Unødvendig med rentekutt
Tror Norges Bank må senke rentebanen
Spår enda et rentekutt: - Dras i et slags ras mot bunnen