Shopping ergo sum

Har du vært i feil butikk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DU KAN KALLE en spade en spade, men en støvsuger er et kunstverk. I hvert fall hvis den er utstilt sammen med to andre støvsugere i en glassmonter, og signert kunstneren Jeff Koons. Støvsugeren er skinnende rein, blank og polert. Den mangler bare en mann, en fot og en dørkarm for virkelig å angå deg.

STØVSUGEREN ER utstilt på Astrup Fearnley-museet i Oslo, men en liknende har funnet veien til Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Der viser de fram til desember utstillingen «Shopping». Besøkende kommer rett inn i et tysk supermarked, med hyllene fulle av tannpasta, grønnsåpe og løk. Kanskje en anelse ryddigere og mer symmetrisk enn din vanlige Rimi-filial, men normal i den forstand at brødet er ferskt og dagens aviser er stablet ved kassa. Du er kommet for å se på kunst. Men du tar deg i å huske at det du trenger er ei lyspære og en tube majones.

JEG VIL HELLER være forbryter enn forbruker, sier den danske forfatteren Suzanne Brøgger i en kommentar til shoppingkulturen. Men hun innrømmer at varemagasinene er blitt dagens teatre, med iscenesettelser som lover trøst og kjærlighet. Shopping er ikke lenger bare et nødvendig arbeid, utført av plikt for å holde liv i familien. Det er blitt et mål i seg selv, et daglig ritual, en fritidssyssel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer