Shopping ergo sum

Har du vært i feil butikk?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DU KAN KALLE en spade en spade, men en støvsuger er et kunstverk. I hvert fall hvis den er utstilt sammen med to andre støvsugere i en glassmonter, og signert kunstneren Jeff Koons. Støvsugeren er skinnende rein, blank og polert. Den mangler bare en mann, en fot og en dørkarm for virkelig å angå deg.

STØVSUGEREN ER utstilt på Astrup Fearnley-museet i Oslo, men en liknende har funnet veien til Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Der viser de fram til desember utstillingen «Shopping». Besøkende kommer rett inn i et tysk supermarked, med hyllene fulle av tannpasta, grønnsåpe og løk. Kanskje en anelse ryddigere og mer symmetrisk enn din vanlige Rimi-filial, men normal i den forstand at brødet er ferskt og dagens aviser er stablet ved kassa. Du er kommet for å se på kunst. Men du tar deg i å huske at det du trenger er ei lyspære og en tube majones.

JEG VIL HELLER være forbryter enn forbruker, sier den danske forfatteren Suzanne Brøgger i en kommentar til shoppingkulturen. Men hun innrømmer at varemagasinene er blitt dagens teatre, med iscenesettelser som lover trøst og kjærlighet. Shopping er ikke lenger bare et nødvendig arbeid, utført av plikt for å holde liv i familien. Det er blitt et mål i seg selv, et daglig ritual, en fritidssyssel.

FRANSKE SYLVIE Fleury har laget en skobutikk i Schirn Kunsthalle. Lekre, høyhælte fottøy, modellert til perfeksjon, ligger strødd utover et rosa gulvteppe. Fargerike esker fylt med silkepapir byr skoene fram som smykker. Innpakningskunstneren Christo har emballert ei handlevogn i plast og hyssing. Andy Warhol har gjenskapt esker for Kellogg's Corn Flakes ved siden av de legendariske Campbell-suppeboksene. Damien Hirst har konstruert et helt apotek, ned til hver minste hodepinetablett. Det er ting overalt: matvarer, grønnsaker, selskapskjoler, undertøy. Utstillingskatalogen er på tilbud, til 6 euro og 99 cent. I et eget rom vises scener fra Hollywood-filmer, der Andie MacDowell og Julia Roberts prøver brudekjoler. I et gammelt klipp fra «Breakfast at Tiffany's» stryker Audrey Hepburn hånda kjærlig over glassmontrene i juvelbutikken mens hun sier: Intet ondt kan ramme deg på et sted som dette.

FORRIGE UKE utga Jon Almaas ei bok som handler om å rydde og vaske. Han demonstrerer hvordan livet blir enklere hvis vi klarer å stappe alle de overflødige tingene våre ned i bokser og esker. I USA er kurs i «clutter clearing» - rydding og kasting - den nye trenden. Vi rydder og kaster, rydder og kaster.

FOR Å FÅ plass til alle de nye innkjøpene.