- Shots-konkurranser er russisk rulett

Kan dø av 2,4 i promille, advarer overlege.

TRAGISK: Det som skjedde med Nina Leoardsen er svært tragisk, sier overlege ved Borgerstadklinikken, Egil Nordlie. Foto: Privat
TRAGISK: Det som skjedde med Nina Leoardsen er svært tragisk, sier overlege ved Borgerstadklinikken, Egil Nordlie. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overlege Egil Nordlie ved Borgestadklinikken ble skremt da han i kveld så Dagsrevyens reportasje om Nina (20) som døde av alkoholforgiftning.

Legen som obduserte Nina mente hun hadde hatt en promille på rundt seks da rusen var på sitt sterkeste.

- Seks i promille er dødelig for folk flest. I litteraturen står det at man kan dø av promille på bare 2,4, sier Nordlie til Dagbladet.

Kvinner er utsatt Han tror mange unge ikke er klar over hvor farlig alkohol faktisk kan være, og oppfordrer spesielt jenter om å være varsomme med bruken.

- Hos kvinner er det slik at nedbrytningsenzymene i magesekken er svakere enn hos menn. Derfor tåler kvinner mindre, og får flere skader om de drikker like mye som menn, sier overlegen.

- Bekymringsverdig er det derfor at vi ser at alkoholforbruket har gått opp de siste årene, spesielt hos unge kvinner, legger han til.

Livsfarlige drikkeleker Det var etter et julebord for ni år siden at Nina endte på den skjebnesvangre etterfesten der det ble foreslått at man skulle konkurrere i å drikke flest shots. Nina drakk så mange at kroppen hennes ikke greide å bryte ned alkoholen.

- Hun fikk alkoholsjokk, gikk i koma og døde, sier moren hennes, Liv Leohnardsen, til Dagbladet.

Overlege Nordli mener denne typen drikkeleker eller konkurranser er livsfarlige.

- Konkurransedrikking er en uhyrlig farlig sport, nærmest som en russisk rulett. Og sterkt brennevin er det aller skumleste, sier han.

Feilberegner mengden Han tror mange feilberegner mengden man får i seg når man drikker av små glass.

- De som deltar tror kanskje det er ufarlig, fordi hvert glass inneholder mindre mengder alkohol. Men hadde man helt innholdet fra alle disse små glassene i ett stort glass, ville man ikke drukket det i det hele tatt, mener han.

Skader på kroppen Det er først og fremst nervesystemet som får skader av for mye, eller av langvarig alkoholbruk.

- Mange vev i kroppen tar skade av alkohol, spesielt nervesystemet og nervecellene i hjernen. Unge mennesker har et reservoar av hjerneceller, men om man skader disse cellene gjentatte ganger, vil man etter hvert få hukommelsessvikt og dårlig konsentrasjon. Man kan få redusert førlighet i hender og bein, og leveren kan også ta tidlig skade, sier Nordlie.

Alkohol kan også være livsfarlig på andre måter, mener overlegen.

- Vi leser og hører ofte om tilfeller der alkoholpåvirkede mennesker har frosset i hjel på vei hjem fra fest, eller at noen har kastet opp og blitt kvalt sier han.

Pass på kameraten På fest bør man følge med på venner som ser ut til å bli overstadig berusa, oppfordrer Nordlie.

- Det er fare på ferde når noen er så fulle at de ikke greier å gjøre rede for seg, eller reagerer dårlig når noen snakker til dem. Det er mye mulig at så fulle folk etter hvert vil miste bevisstheten.

Om man er redd for dette er det bare en ting å gjøre, understreker han:

- Ring legevakt eller 113.