Show Low venter på flammene

Brannfolk gikk mandag gjennom byen Show Low i Arizona og merket alle hus som ikke kan reddes fra flammene. Skogbrannen kryper stadig nærmere, og de 8.000 innbyggerne har forlatt byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

150 meter høye flammer i knusktørr furuskog gjør slokkingsarbeidet håpløst.

Innbyggerne i den lille byen Show Low, som ligger i et fjellområde nordøst for storbyen Phoenix, ble evakuert natt til søndag. Mange rakk kun å få med seg noen få eiendeler, og å hamstre mat og vann, før de tok veien til en av de lokale skolene som huser evakuerte mennesker.

President George W. Bush er mandag ventet å erklære store deler av Arizona for katastrofeområde.

Monster

Etter at to store branner i delstaten smeltet sammen, er nå mer enn 1,2 millioner mål svidd av. 300.000 mennesker er foreløpig evakuert.

- Du kan ikke angripe dette monsteret. Det er for vilt, sier Dormann McGann i skogtjenesten i Arizona. Han leder arbeidet med å bekjempe flammehavet.

Jim Paxon, som er talsmann for slokkingsmannskapene, sier til TV-stasjonen CBS at han tror det er umulig å hindre brannen i å trenge inn i Show Low.

Brannmannskapene hadde likevel hellet med seg søndag. Etter at brannen allerede hadde nådd den vestlige delen av Show Low, ble den splittet opp og minket i intensitet, blant annet fordi vindretningen snudde. Det ga de over 2.000 brannfolkene mulighet til å slå tilbake. Kjemiske stoffer som hindrer trær i å antenne ble sluppet fra fly. På bakken rykket mannskaper ut og hogde brede gater i furuskogen for å hindre flammene i å spre seg.

Også inne i byen ble lett antennelig materiale fjernet, og hus dynket med vann. Show Low ble reddet inntil videre, selv om et hus i utkanten av småbyen brant ned. Det tilhørte en brannmann.

Store ødeleggelser

Arizonas guvernør Jane Hull mener skogbrannen er den mest økonomisk ødeleggende noensinne.

- Jeg har aldri før sett en brann komme ut av kontroll på denne måten, sa hun søndag da hun talte på en av skolene hvor de evakuerte er innlosjert.

Så langt i år har over 9 millioner mål skog blitt svidd av i diverse branner i USA. Det er mer en det dobbelte av hva som er det årlige gjennomsnittet i amerikanske skogbranner.

En kjempebrann som lenge truet storbyen Denver i Colorado, er nå stort sett under kontroll. Etter å ha rast i to uker har denne brannen ødelagt 114 hjem og 420 andre bygninger.

En ansatt i den amerikanske skogtjenesten er arrestert for med overlegg å ha startet brannen i Colorado og for å ha løyet om den til sine overordnede.

(NTB)

UTBRENT: Flammene forsyner seg grovt og hensynsløst i USA om dagen.