Showhestene mishandles med stokker og får etsende kjemikalier på hovene

Amerikansk politi har siktet fire hestetrenere etter sjokkvideo tatt opp undercover av dyrevernere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevernorganisasjonen «The Humane Society» publiserte i går en video som viser grov mishandling av hester som deltar i oppvisninger og show.

Den svært opprørende videoen, som kan ses øverst i denne saken, er et resultat av sju ukers filming med skjult kamera, der flere hestetrenere blir avslørt mens de mishandler de flotte dyrene.

Det er hesterasen «Tennessee Walking Horse» som blir mishandlet. Hesterasen er kjent for sin unike gange og rolige temperament, noe som gjør den populær og velegnet til oppvisninger og hesteshow. Hestetrener - eller dyremishandler - Jackie McConnell har flere hester på gården sin og i den sjokkerende videoen ser man ham i fri dressur mens han tror han er utenfor offentlighetens innsyn.

Grov mishandling Flere ganger slår han hestene med stokker, både mens de står og ligger nede. I tillegg blir hestene utsatt for såkalt «soring», der hestene blir påført etsende kjemikalier rundt hovene, før hovene blir pakket inn i plastikk. Mishandlingen gir hestene dype sår og gjør at de går enda «flottere» i showene, samt at de øker avlsverdien.

«SORING»: Hestene blir påført etsende kjemikalier, før hovene pakkes inn i plast. Mishandlingen fører til sår på hovene, noe som fører til «flottere» gange.
«SORING»: Hestene blir påført etsende kjemikalier, før hovene pakkes inn i plast. Mishandlingen fører til sår på hovene, noe som fører til «flottere» gange. Vis mer

Videoen har allerede ført til politietterforskning på føderalt nivå i USA, og Jackie McConnel samt tre andre er nå siktet for å ha brutt en lov som eksplisitt forbyr «soring» og annen mishandling av hester. Dette skriver nyhetsbyrået AP.

Mishandlingen fører til at hestene knapt klarer å stå på beina etterpå. En episode som fanges med det skjulte kamera viser stallgutter som drar en hest opp på beina, mens hesten klynker og ber om å få være i fred.

McConnel innrømmer å ha planlagt å bryte loven ved ett tilfelle, men nekter via sin advokat å kommentere videoen der han slår hestene og påfører dem etsende kjemikalier.

McConnel ekskludert Keith Dane i «Humane Society» sier at dyremishandlerne knapt har risikert noen form for straff, selv om det er 42 år siden loven som var ment å beskytte hestene fra mishandling trådte i kraft.

SIKTET: Jackie McConnel er ekskludert fra trenerforeningen og er under politietterforskning etter at skjulte videoopptak viste at både han og stallguttene hans bedriver omfattende dyremishandling.
SIKTET: Jackie McConnel er ekskludert fra trenerforeningen og er under politietterforskning etter at skjulte videoopptak viste at både han og stallguttene hans bedriver omfattende dyremishandling. Vis mer

- Myndighetene har forsøkt å følge opp loven en rekke ganger, men straffene er lave så de avskrekker ikke fra videre praksis. Fordelene ved denne praksisen har mer enn veiet opp for risikoen hestetrenerne løper, sier Dane til AP.

Trenerforeningen «Walking Horse Trainers» holdt et krisemøte i går umiddelbart etter at videoen først ble vist på ABC News. I en uttalelse, der de også suspenderer McConnels trenerlisens på ubestemt tid.

- «Walking Horse Trainer's Association» er sjokkert og bedrøvet over undercovervideoen som nylig ble vist på ABC News. Vi aksepterer ikke oppførselen til Jackie McConnel og er sikre på at det vi så i videoen ikke er representativt for våre medlemmer, skriver Jamie Hankins, president i trenerforeningen.

Pepsi trekker seg I tillegg til politietterforskning, ekskludering av en topptrener, har også Pepsi trukket seg som hovedsponsor for det største «Walking Horse»-stevnet i USA. Det er ikke bekreftet hvorfor Pepsi trakk seg som sponsor, men sammenhengene i tid med dyremishandlingskandalen gjør at det er naturlig å tro at det har en sammenheng.

LODD: Hestene trener med tunge lodd for å styrke muskultaturen. Ifølge Humane Society er denne treningen svært smertefull for hestene.
LODD: Hestene trener med tunge lodd for å styrke muskultaturen. Ifølge Humane Society er denne treningen svært smertefull for hestene. Vis mer

Stephen Mullins, veterinær og president i «Show», som arrangerer en rekke «Walking Horse»-tilstelninger, sier at de arbeider systematisk for å utrydde dyremishandling.

- Vi har idømt over 150 suspensjoner på over ett år på grunn av brudd på dyrevernbestemmelsene. Videoen av McConnel er sjokkerene, men én treners handlinger representerer ikke det store flertallet innen industrien. Vårt mål er også å eliminere «soring», sier Mullins i en uttalelse.

I AKSJON: Jackie McConnel slår en hest over hodet. Hestene er kjent for sitt rolige temperament, noe som gjør at de ikke blir voldelige tilbake.
I AKSJON: Jackie McConnel slår en hest over hodet. Hestene er kjent for sitt rolige temperament, noe som gjør at de ikke blir voldelige tilbake. Vis mer