- Si at du ikke ble voldtatt i fengsel, så lar vi deg leve

Britisk gravid kvinne kan bli henrettet for heroinsmugling i Laos.

KAN FÅ DØDSSTRAFF: Den gravide 20-åringen fra Storbritannia må fortelle retten at hun ikke ble voldtatt i fengsel for å slippe unna dødsstraff. (AP Photo/Reprieve, Ho)
KAN FÅ DØDSSTRAFF: Den gravide 20-åringen fra Storbritannia må fortelle retten at hun ikke ble voldtatt i fengsel for å slippe unna dødsstraff. (AP Photo/Reprieve, Ho)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): 20 år gamle Samantha Orobator ble arrestert i fjor arrestert i Laos for å ha prøvd å smugle i overkant av en halv kilo heroin.

Den britiske kvinnen, som er fem måneder på vei, fikk beskjed om å si at hun ikke ble voldtatt i fengsel, så skulle hun slippe dødsstraff, skriver Daily Mail.

20-åringen vil unnslippe dødsstraff så lenge hun er gravid, men med en gang barnet er født så kan hun bli idømt lovens strengeste straff.

Nekter for at kvinnen ble voldtatt i fengsel
Laos og Storbritannia er enig om en overføring av kvinnen, men går hun ikke med på kravene til landet hun er fengslet risikerer hun at rettsaken mot henne blir utsatt til etter fødselen, da hun ikke er immun mot dødsstraff lenger.

Myndighetene i Laos nekter for at kvinnen skal ha blitt voldtatt i fengsel, og vil derfor at mulige beskyldninger fra kvinnen omkring voldtekt skal benektes i retten.

- Vi vil ikke at noen skal gi oss skylden for dette, sa Kenthong Nuanthasing, en talsmann for Laos? regjering til den britiske avisen Daily Mail.

Samantha Orobator har sittet fengslet i Laos siden august i fjor, og hun har blitt gravid under oppholdet. Problemet er bare det at hun sitter i en avdeling med kvinnelige innsatte med utelukkende kvinnelige voktere. Det finnes derimot en mannlig avdeling i fengselet.

- Kanskje det er et barn fra himmelen
- Kvinnelige innsatte ble overtalt til å ha sex med løfter om at de ville slippe unna dødsstraff og forkortet soning, sa en tidligere fransk innsatt til Daily Mail.

På spørsmål om hvordan den britiske kvinnen kan ha blitt gravid, svarte regjerings talsmann slik:

- Det er et mysterium, kanskje det er et barn fra himmelen.

Ifølge den samme avisen skal Orobator allerede ha skrevet et brev der hun forteller at hun ikke har blitt voldtatt og at hun ikke har blitt gravid i fengselet.

En menneskerettighetsadvokat har flydd til Laos for å forsvare kvinnen, men har ennå ikke fått lov til å treffe den gravide 20-åringen.