Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Si at jeg lever

Lena (17) og Marikken (19) Kalseth har tenkt på faren døgnet rundt siden han dro til Bagdad som levende skjold - bare ett døgn før bombene begynte å falle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): - Vi vet ingenting. Vi er kjempeglade i pappa. Å si at vi er bekymret, er mildt sagt. Vi tenker på dette så å si hele tida, forteller Lena og Marikken Kalseth. De to jentene legger ikke skjul på at de synes situasjonen er vanskelig. Over alt ser de, hører de og leser de om Irak-krigen. For ei uke siden kom krigen plutselig tettere inn på livet til de to søstrene enn for nordmenn flest. Da reiste faren deres, nordmannen Lars Kalseth (65), til Bagdad for å delta i aksjonen menneskelig skjold.

- Ring døtrene mine!

- Vi får bare prøve å håpe på det beste, sier de to jentene. I går tok den pensjonerte elektrikeren kontakt med dagbladet.no for å gi et livstegn. - Jeg har ringt mine døtre flere ganger, men kommer ikke fram. Kan du ringe dem og si at jeg lever og har det bra? sa Kalseth til Dagbladet i går. Døtrene snakket sist med faren på torsdag, samme dag som bombene begynte å regne over den irakske hovedstaden. - Å, så bra, sier Lena når hun får høre hva faren har sagt. Sist gang han ringte, ba han henne og søsteren om ikke å bekymre seg. Men det er vanskelig. - Det har ikke vært så mye søvn de siste dagene. Vi vet jo at det er risikabelt å være i Bagdad. Han sa at han skulle ringe en gang om dagen. Men det går vel ikke nå som det er krig. Sist gang vi snakket med han, fikk vi bare tre minutter på linja, sier Lena. Hun liker dårlig at faren er i Bagdad, men forstår ham likevel. - Han er veldig samfunnsengasjert og bryr seg veldig. Han liker ikke opplegget til Bush, sier Marikken. - Det overrasket meg egentlig ikke at han var en av dem som dro. Han har fulgt med det som skjer i Irak i mange år, istemmer Lena. - Og vi har helt samme oppfatning som pappa, sier de to.

To norske skjold

Lars Kalseth bor i Sverige. Ifølge døtrene dro han til Irak sammen med flere andre svensker. De fløy til Syria og kjørte derfra til Bagdad rett før krigen startet. Nå tilbringer han dagene som menneskelig skjold på et vannverk. - Det regner bomber her, sier Kalseth på telefon fra Hotel Palestine i Bagdad, der Human Shield-bevegelsen har hovedkvarter. På en dårlig telefonlinje forteller han at de ikke føler seg trygge, og at de regner med at telefonlinjene i byen snart blir lagt døde. Hver dag kommer irakere med mat og drikke til de «levende skjoldene» fra Vesten. - Jeg tror de overdriver den betydningen vi har for at bombingen skal opphøre, skriver Kalseth i et e-postbrev der han ber om at amerikanerne stopper krigføringen. Han sier at ingen kan forlate Bagdad nå, og at alle utfartsveier er stengt. Rundt dem ser de svart røyk. Før krigen startet, var det seks andre nordmenn som hadde dratt ned til Irak for å være menneskelige skjold. Fem av dem dro hjem til Norge før bombene falt. Bare Geir Øygarden (34) valgte å bli igjen etter at president George W. Bush ga Saddam Hussein sitt ultimatum. Samtidig kom altså nordmannen Lars Kalseth (65) til Irak.

LEVENDE SKJOLD: Lars Kalseth.
ENGSTELIGE: Lena og Marikken Kalseth følger ekstra godt med alt som skjer i Irak, nå som faren deres er i Bagdad som menneskelige skjold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media