Si du elsker dette landet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stort sett hver sommer: Fjernsynsjournalist på jakt etter turister i Vigelandsparken. Stemninga skal loddes blant besøkende til vårt ringe rike. Norge vil vite om hun er elsket. I journalistens venstre labb en mikrofon, i høyre en ostehøvel med treskjæring på skaftet, og en skive brunost med svetteperler kneisende ytterst.

Norske folk i hus og hytte sit og glor på første rad. Turistofferet som zoomes inn har kyllinggul solhatt (som de andre 40 personene i reisefølget), og fniser slik japanske damer skal. Brunosten presenteres og damen smaker høflig. Den kulturbetingete fnisingen drukner etter hvert i gisping etter luft og brekninger. Når åndedrettet igjen er stabilt, og de øvrige i reisefølget fra det fjerne Østen har ledd på seg brokk, starter fiskinga etter komplimenter: Hva synes hun så om denne «Norwegian browncheese from the goatmilk»? Var det ikke nice norsk ost? Hva mener hun med «interesting»?

Hva med oss nordmenn? Liker hun oss? Hvor godt liker hun oss? Hva synes hun om fjordene? Laksen? Jordbærene? Søte, hm? Norsk natur? Fjellene? Prisene? Operaen? Vikingene? Er vi egentlig bra nok? Kunne hun være brydd med å gi et ærlig svar på om vi ikke egentlig er veldig kårni og annerledes her på knausen hvor vi står og speiler oss? Men kanskje en anelse sjarmerende allikevel? Vi praktisk anlagte og oftest fåmælte folk med denne osten som smaker søt karamell og våt ull.

Vær så snill å si noe pent om oss nå da, tenker norske folk i hus og hytte og setter seg ytterst på sofakanten, skrur opp lyden for ikke å gå glipp av når orakelet fra utlandet forteller oss om vi er verdt noe som helst, vi som har vunnet oljelotteriet, men mest av alt vil vite om vi har noe mer å fare med enn den imponerende feite lommeboka vår. Vi trygler om bekreftelse. Som den naturskjønne kjæresten som tross sin ynde maser ustanselig om du er glad i henne på ordentlig. Skikkelig glad i! Alltid spør hun om hun ser tjukk ut i bikini, alltid blir hun vippet av pinnen når småsarkastiske kommentarer kommer hennes vei. Men så, i fylla, danser hun naken på bordet og remjer: «I’m the best, fuck the rest!» Forstå henne den som kan.