REGN: Det er meldt regn store deler av landet de nærmeste dagene. Det betyr at flere veier kan bli glatte. Foto: AP / NTB Scanpix
REGN: Det er meldt regn store deler av landet de nærmeste dagene. Det betyr at flere veier kan bli glatte. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Si farvel til snø og kulde. Nå blir det vått og glatt

Varsler om glatte veier på Østlandet, og deler av Agder og Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste par ukene har snøen dalt ned i store deler av landet, og gradestokken har vist minus de fleste steder.

Nå blir det slutt på skiføret i omtrent hele landet.

Det er varslet en regntung helg, og det betyr at snøen vil smelte.

Varsler om glatte veier

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Østlandet, og indre deler av Agder-fylkene og Telemark.

De varsler fra i ettermiddag om lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av regn og yr som kan fryse på bakken.

- Det vil bli mildt vær over hele landet. Man må helt opp til 1200 meter hvis man vil se snø, sier Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Det er kun to unntak: Finnmarksvidda og indre strøk av Østlandet, altså nord for Lillehammer, vil ikke bli preget av mildværet.

10 til 12 grader

De nærmeste dagene vil vi få en høyere snøgrense, og det vil komme sludd og snø i lavlandet.

- Det vil komme en varmluftdominans i store deler av landet som fører til at snøen smelter vekk i mange områder der den har kommet i lavlandet, sier meteorologen.

Temperaturen vil stige i forbindelse med værskiftet.

- De aller høyeste temperaturene vil komme i Møre- og Romsdal. Der vil temperaturen ligge rundt 10 til 12 grader, sier Gislefoss.

SØRPE: Det blir vått og glatt de neste dagene. Foto: NTB Scanpix
SØRPE: Det blir vått og glatt de neste dagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre steder i landet vil temperaturene ligge rundt 4 til 5 grader. Nordligere områder som Finnmarksvidda vil få temperaturer under frysepunktet.

Varmluft

Selv om snøen vil smelte og regn vil prege helga i hele landet, er det, som nevnt, bare sendt ut OBS-varsel tre områder.

Gislefoss sier at selv om det kommer varmluft i hele landet, ligger kaldlufta fortsatt på bakken i disse områdene, og derfor blir det glatt.

- Nord for Stad og Dovre blir det sterk sør-østlig vind, og den skyver kaldlufta unna, som gjør at det stort sett blir regn, sier Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.