- Si nei, Anne!

Tidligere statsminister Per Borten (Sp) ber nå Senterpartiets statsråder, med Anne Enger Lahnstein i spissen, ta dissens i regjeringen og gå mot anbefaling av veterinæravtalen med EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borten ledet selv en koalisjonsregjering mellom 1965 og 1971, helt til den revnet på intern uenighet i EF-spørsmålet. Før den tid opplevde han flere ganger at statsråder tok dissens og gikk mot det øvrige regjeringskollegiet.

Nå synes han Anne og de andre Sp-statsrådene i regjeringen bør gjøre det samme. Særlig fordi Sp's landsstyre har fattet et klart vedtak om å gå mot veterinæravtalen.

Hit, men ikke lenger

- Statsrådene fra Senterpartiet vil gå på akkord med den øverste beslutningsmyndigheten i partiet sitt hvis de ikke dissenterer. Folk venter nå at Senterpartiets statsråder sier: Hit, men ikke lenger.
- Jeg har levd med dissens i regjering selv. Det er ikke noe ukjent fenomen i parlamentarisk skikk og bruk. Det må man bare akseptere og godta som en naturlig demokratisk ytringsmåte.

- Det er ikke nok at stortingsgruppa stemmer mot?

- Nei. Folk er fortvilte. Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke går åpent og ærlig ut mot veterinæravtalen. Det styrker jo ikke regjeringen å manøvrere seg inn i en slik situasjon. Det er ingen grunn til å legge skjul på meninger og standpunkter.

Respekt

- Syns du Sp rett og slett bør gå ut av denne regjeringen?

- Det er jo noen som ganske logisk har dratt den slutningen. Men i en slik situasjon og i en slik tid som vi lever vil det oppstå en situasjon, før eller siden, hvor noen sier: hit og ikke lenger. Det er helt naturlig, og det avtvinger respekt.

- Men hva blir konsekvensen av at seks statsråder tar dissens i en slik sak?

- Ikke noe annet enn Sp i full offentlighet tar dissens, mens regjeringens flertall forfekter sitt standpunkt på vanlig måte.