- Si nei til Rimi-Hagen nå!

- Hvis kongen hadde spurt meg om råd, hadde svaret vært enkelt: Hans Kongelige Høyhet må si nei til å åpne det norskeide senteret i Latvia hvor Rimi-Hagen er medeier. Og Slottet må rykke ut nå - øyeblikkelig - slik at saken ikke blir pinligere enn den er, sier Per Øyvind Heradstveit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1996 skrev Heradstveit boka «Monarkiet i medvind og motvind». Heradsveit forteller at han tok opp disse spørsmålene med kongen da han laget boka. Og han er trygg på at kongen selv er meget bevisst hva han gjør i slike saker. Kongen sa selv til Heradstveit at han ikke følte det som noe problem at han ble utnyttet av personer som henger seg på kongehuset for egenreklame.

- Men bare at det her er oppstått en mistanke om kobling gjør at arrangementet må avlyses. Det er han nødt til å gjøre. Slottet må rykke ut nå, og legge denne saken død umiddelbart. Kongehuset består bare så lenge folket vil ha det og det forstår kongen bedre enn noen annen, sier han.
Heradstveit er overbevist om at kongen, som han vet leser mange aviser, vil ta rådet fra ham og andre.

Ingen strid å kjempe

Heradstveit liker dårlig at koblingen mellom kongehuset og det private næringslivet er for tett. Som kronprins kunne han engasjere seg sterkere for næringslivet, enn han kan nå som han er konge.

- Og det er kongen seg bevisst. Hvis man ikke får dette av veien nå, kan dette bli en meget stor sak. Det har oppstått en strid og dette er ingen strid å kjempe i for kongen som har viktigere ting å ta seg av.

I forlegenhet

- Det er både betenkelig og uklokt at kongehuset lar seg sponse av næringslivet, sier en av de som har fulgt kongehuset tettest, Kjell Arne Totland, hoffreporter i Se og Hør.

- Jeg ser at Slottets talsmann sier at de ikke oppfatter dette som et problem. Men så lenge det oppleves som et problem ute i folket bør det være et problem også for Slottets folk, sier han.
Han er bekymret over hva de siste dagers diskusjon gjør med kongehusets anseelse og verdighet.

- I veldig stor grad har kongehuset vist en musikalitet og klart den vanskelige balansegangen mellom kongelig verdighet og sunn folkelighet. Nå ser det ut som de er kommet noe i utakt. Det forundrer meg at Slottets rådgivere ikke ser dette, sier Totland.

- Kongen valgte å snu i spørsmålet om den såkalte folkegaven med hellelegging av slottsplassen. Kanskje burde han også snu i denne saken.

Wibeke Lie, hoffreporter og journalist i NTB, samstemmer med de to andre kongehus-kjennerne. Hun mener Rimi-Hagens hestegave til Märtha er uheldig fordi det er vanskelig å se hvor gaverekken skal ende. - Det blir feil uansett hva kongehuset gjør akkurat nå. Jeg tror ikke denne gaven vil få noen konkrete konsekvenser, men utviklingen er uheldig fordi gavene kan føre til seinere bindinger overfor giverne, sier Lie.

Blant politikerne er tilliten til kongehusets håndtering av saken stor. Det gir både Frp's Carl I. Hagen og Ap's Grete Fossum uttrykk for.

SVs Øystein Djupedal er litt mer kritisk, selv om han understreker at han har stor tillit til at kongefamilien håndterer dette som man skal. Han mener imidlertid kongefamilien selv burde utarbeide et etiske retningslinjer.

- Kongeparet har hittil vært oppmerksom på hvor grensa for sponsing skal gå. Det bør de være også i framtida, mener tidligere statsminister Odvar Nordli. - Slik jeg har kjent kongehuset opp gjennom årene, har det alltid vært oppmerksom på at innblanding av private interesser vil være til skade for dem.

HERADSTVEITS RÅD:</B> Slottet må rykke ut nå, og legge denne saken død umiddelart, sier Per Øyvind Heradstveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer