- Si nei til Røkke-tilbudet

En av landets fremste aksjeeksperter kaster seg nå inn i striden om Aker RGI: John Peter Tollefsen anbefaler småaksjonærene å ikke selge aksjer til Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den daglige lederen for stiftelsen AksjeNorge og tidligere kommentatoren i TV2s «Fredagsbørsen» har hittil ikke villet kommentere Røkke-raidet. Når han nå tar bladet fra munnen i Dagbladet, er det i håp om å bidra til å stoppe Røkkes forsøk på å fjerne selskapet fra Oslo Børs.

- Bli på børs

- Aker RGI bør absolutt være børsnotert, slår Tollefsen fast med tre argumenter:

  • Dersom store selskap som Aker RGI fjernes, blir børsen mindre attraktiv for andre investorer. Resultatet kan bli at pengene heller puttes på utenlandske børser.
  • Hvis Aker RGI tas av børs, forsvinner også selskapets informasjonsplikt til markedet. Aker RGI er et stort konsern som også eier andre børsnoterte selskap, og bør derfor være åpent for innsyn.
  • Børsnoterte selskap som er underlagt markedets dom og får oppmerksomhet fra analytikere, investorer og journalister, skaper større verdier fordi de hele tida må skjerpe seg.

Nei, nei, nei

John Peter Tollefsen ønsker ikke å ta stilling til om Røkkes bud er godt eller dårlig økonomisk:

- Vi vurderer ikke det. Vårt poeng er at selskapet bør være børsnotert. Så får aktørene ta konsekvensene av det.

- Det betyr at du ber aksjonærene si nei til Røkke?

- Det jeg sier innebærer det, ja.

Dermed slutter AksjeNorge seg til den voksende rekken av Røkke-kritikere. Fra før har Borger A. Lenth, formann i Aker RGIs bedriftsforsamling, sagt at han ikke vil selge sine aksjer. Det samme har Folketrygdfondet som eier 3,8 prosent av aksjekapitalen.

Viktige småfolk

Også Aksjesparerforeningen har vært svært kritisk til Røkke-budet. I dag avsier foreningen sin endelige dom.

For Kjell Inge Røkke betyr det at spenningen stiger. Fredag går fristen ut for aksjonærer som ønsker å takke ja til tilbudet om 120 kroner per a-aksje. Røkke må ha 90 prosent av aksjene for å kunne realisere sine planer med selskapet.

Den økte motstanden kan føre til at småaksjonærene havner på vippen. Hvis for mange av dem nekter å selge eller ikke gidder ta stilling til budet, kan Røkke fort ende opp med mindre enn 90 prosent. Tollefsen er enig:

- De kan havne på vippen, ja. Det er ofte slik at 10- 15 prosent av aksjonærene ikke svarer på slike henvendelser. Likevel vil nok deres aksjeinnehav bare utgjøre promiller.