Si nei til SAS/Braathens

Victor D. Norman, en av Nordens mest anerkjente økonomiprofessorer, er knusende i sin dom over fusjonen SAS/Braathens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom ikke Konkurransetilsynet sier nei, kan vi like godt kvitte oss med hele konkurranselovgivningen og la markedets rovdyr få herje fritt.

I en kronikk i Dagens Næringsliv i går retter han flengende kritikk mot Konkurransetilsynets rolle i norsk luftfart. Han betegner det som sludder at det ikke skal være plass til to konkurrenter i norsk luftfart.

- Nå må Konkurransetilsynet handle raskt: For det første må de si klart fra at SAS ikke bør overta Braathens. I tillegg må de sette i gang tiltak som gjør det lettere for konkurrenter å etablere seg, sier Norman til Dagbladet. Det er mangelen på norsk konkurransepolitikk som har tatt livet av Braathens, og det er den samme mangelen som gjør at ingen andre enn SAS er interessert i å overta selskapet, skriver han.

Anerkjent

Det er ingen hvem som helst som kommer med kritikken. Professoren ved Norges Handelshøyskole har lært opp omtrent annenhver direktør i Norge i fagene økonomisk politikk og konkurransepolitikk, inkludert Braathens-sjef Arne A. Jensen. For et par år siden ledet han et utvalg som konkluderte med at det er behov for et sterkere konkurransetilsyn.

- Men SAS og Braathens lover at prisene ikke vil stige etter fusjonen?

- De har jo varslet færre avganger, noe som vil føre til at det blir vanskeligere for kundene å få rabatterte billetter. Dette har vi sett et utall ganger i utlandet, så det vet vi vil skje.

- Frode Geitvik i Braathens avviser at fusjonen vil føre til monopol?

- Klart det vil føre til monopol, men Konkurransetilsynet kan gi tiltak som gjør at SAS ikke våger å utnytte monopolsituasjonen maksimalt.

Norman mener tre tiltak er nødvendige for å redde konkurransen i lufta:

  • Fjern bonusprogrammene.
  • Senk den høye avgiften på de mest attraktive flyplassene (Sola, Flesland).
  • Reguler landingstillatelsene slik at ikke SAS dreper framtidige konkurrenter ved å legge avganger kloss oppi konkurrentenes avganger.

Ble vurdert

- Vi vurderte spørsmålet om bonusprogrammer, men så kom meldingen om fusjonen, noe som jo endrer situasjonen. De to andre momentene er neppe en naturlig del av konkurransepolitikken, sier avdelingsdirektør Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet.