- Si nei!

Kampen mot kjønnslemlestelse fortsetter. Minst ni jenter har fått hjelp av Saynab Mohamud og Nadia (bildet) på Gardermoen i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Informasjonsprosjektet SI NEI må videreføres, og jeg har tro på at vi etter hvert skal kunne gjøre mer for jenter som risikerer kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, sier Saynab Mohamud til NTB.

Men hun synes det er langt fram, og mye jobbing som skal til før hun er fornøyd.

Ikke én rettssak ennå

- Kjønnslemlestelse er forbudt, men hittil har ikke en eneste sak vært ført for retten her i landet. Det er ganske flaut, synes Saynab Mohamud.

Gardermoen-prosjektet ble avsluttet i uka som gikk. Som et av regjeringen Bondeviks tiltak mot kjønnslemlestelse har Saynab og Nadia i fire uker gjennomført en kampanje på hovedflyplassen. De har vært der som et ankerfeste for jenter som var på vei ut av landet og som risikerte tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

- Vi fungerte som kontakt mellom jenter i 15-20 års alderen og politiet på flyplassen. De færreste jenter som skal tvangsgiftes, tør å ta kontakt med politiet. Jentene var redde, sier Saynab.

Hun forteller at de fikk tips om jenter som skulle reise ut av landet på bestemte tidspunkt, kanskje for å oppleve overgrep som kjønnslemlestelse i familiens hjemland.

Noen jenter ringte direkte til de to som sammen med politiet kunne snakke med dem. Flere ringte fra andre steder i landet for å få hjelp og støtte.

Vellykket kampanje

- Vi kunne gi dem informasjon og rettlede dem. Vi kunne tilby dem et nytt nettverk som de kan forholde seg til. Kampanjen var veldig vellykket, sier Saynab.

Helt bevisst holder hun tilbake informasjon om jentene de har vært i kontakt med for å beskytte dem

I tillegg fikk de mange positive reaksjoner fra nordmenn som lurte på hva de gjorde på hovedflyplassen.

Saynab (24) ble selv kjønnslemlestet som åtteåring i Somalia. For et par år siden sto hun fram i «Rikets tilstand» på TV 2 og fortalte om sine erfaringer. Det var dette som førte til at den daværende regjeringen utarbeidet en handlingsplan for å bekjempe kjønnslemlestelse her i landet. Hun har opplevd å bli kalt «hore» av andre afrikanske kvinner på åpen gate i Oslo.

Nadia (23) ble forsøkt tvangsgiftet i Marokko for noen år siden.

De to jentene vil gjerne fortsette arbeidet med å hjelpe unge jenter som er i en vanskelig situasjon. De er opptatt av å finne samarbeidspartnere i de øvrige nordiske land der problemet er det samme.

Sats på ungdommen

- Det er forståelig at eldre somaliere støtter omskjæring som de er vant til. Dem kan vi ikke gjøre noe med. Men ungdommen er mottakelig for råd, sier Saynab.

Når hun kommer inn i et klasserom for å snakke med de unge, er det mange som ikke er enige med henne. Noen skifter mening underveis.

Ungdom klarer å endre sin tankegang, men holdningen til foreldregenerasjonen kan hun gjøre lite med. Hun innrømmer at det til tider er ubehagelig å drive med informasjon om kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Modig talskvinne

- Jeg har valgt å gå denne veien. Noen ganger er jeg redd for reaksjonene fra de eldre. Men ingen skal få stoppe meg, sier den modige jenta.

Hun gjør det for å hjelpe andre.

- Det jeg snakker om, opplever jenter hver dag. Det skjer. Det er realiteter i livene våre. Jeg må prøve å formidle til politikere og mediene at de trenger hjelp, sier hun.

Saynab ser fram til å drive informasjon på skolene til høsten og til å informere lærere, politikere, helsepersonell og politifolk.

- Det offentlige apparatet må fungere for de jentene som trenger hjelp, slår hun fast.

Hun er langtfra tilfreds med sin egen innsats.

- Kjønnslemlestelse skjer fortsatt. Målet mitt er at Norge skal bli et foregangsland på dette feltet, et eksempel for andre land. Men det gjenstår mye arbeid, sier hun.

(NTB)

GIR IKKE OPP: Saynab Mohamud og Nadia kjemper videre i kampen mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.