-  Si unnskyld, Nybakk!

Carl I. Hagen tror truslene fra forsvarskomiteens leder Marit Nybakk (Ap) skyldes at hun ble avslørt i å ri to hester samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-formannen, som gjennom de siste åra ikke er ukjent med negative avisoppslag basert på anonyme kilder, ber nå Marit Nybakk om å beklage raseriutbruddet. Dagbladet skrev i går at Ap's mest sentrale forsvarspolitiker truet en medarbeider i Bertel O. Steen, som bistår Eurofighter i Norge, og en politisk rådgiver i Fremskrittspartiet.

Nybakk var overbevist om hvem som var kildene for Dagbladets artikkel om Norges framtidige investering i nye jagerfly.  

- Ingen stor sak

-  Jeg har forståelse for at Nybakk føler seg presset. Grunnen er at hun ble avslørt i å ri to hester på en gang. Først gikk hun høyt på banen og krevde gjenkjøp for norsk forsvarsindustri. Deretter trakk hun seg. Det er som å sette utfor hoppbakken, men bremse før kanten. Når flere påpeker det, blir hun rasende, hevder Hagen.

Han vil ikke gjøre «noen stor sak» ut av episoden, men vil bare gi henne noen råd.

-  Dum kildejakt

-  Politikere er også mennesker, men hun bør forstå at denne typen sinnereaksjon er lite gjennomtenkt. Den dummeste måten å møte et negativt oppslag på er å jakte på kildene. Hun kan i stedet la det gå ut over en redaktør eller journalist. Hennes reaksjon var uklok, og hun bør ta lærdom av dette, sier Hagen.

Nybakks kollega i forsvarskomiteen, stortingsrepresentant Per Ove Width, skrev i går et brev til Nybakks sjef, Jens Stoltenberg.

Der skriver han:

«I dag tidlig opplevde vår representant Per Roar Bredvold og politisk rådgiver Per Christian Krogh en mindre hyggelig monolog fra representanten Marit Nybakk. (...) Representanten Nybakk kom med svært alvorlige beskyldninger om at Frp hadde lekket konfidensiell informasjon fra et lukket møte i forsvarskomiteen den 26. mai. Måten budskapet ble framlagt på var lite konstruktiv og bar lite preg av parlamentarisk høvisk opptreden.

Noe seinere på formiddagen ble vår rådgiver gjort oppmerksom på at hans sikkerhetsklarering var trukket tilbake, og at det ville bli iverksatt begrensninger for hvilke møter rådgivere kunne delta på, som følge av den nevnte påståtte lekkasje til Dagbladet. Vår rådgiver har lang arbeidserfaring fra Forsvaret og har derfor i en årrekke hatt nødvendig sikkerhetsklarering. Dersom denne sikkerhetsklarering inndras, vil dette få svært alvorlige konsekvenser for hans tjeneste i forhold til Forsvaret. (...)

Videre er det å håpe at det ikke vil oppstå flere situasjoner hvor representanten Nybakk henvender seg til kollegaer i komiteen på en måte som er lite tilpasset de skikker som ligger til grunn i Stortinget, og at man ellers behandler sine kolleger og andre med respekt.»

PEKEFINGER: Frp-leder Carl I. Hagen har gode råd til Marit Nybakk, Ap's mest sentrale forsvarspolitiker: - Hennes reaksjon var uklok, og hun bør ta lærdom av dette, sier Hagen.
TRUET FLYAGENT: Forsvarskomiteens leder, Marit Nybakk (AP)