SiA for dårlig - igjen

Statens helsetilsyn og helsedirektør Anne Alvik har for første gang trukket sitt sterkeste kort opp av ermet. De har ilagt Akershus fylkeskommune påbud om å utbedre forholdene ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA) umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sykehuset har ikke gjort nok for å rette opp manglene som ble påpekt, sier assisterende fylkeslege, Ingebrigt Bruheim.

SiA fikk i går klar melding om umiddelbart å utbedre forholdene ved medisinsk avdeling.

Etter påbudet er det klart at direktør Yngve Haugstvedts avgang blir framskyndet. Det var tidligere planen at han skulle gi seg i begynnelsen av februar. Hans siste dag som fungerende direktør ved sykehuset blir nå 5. januar. Fram til da er han på ferie.

- Ikke flink nok

- SiA har ikke anstrengt seg tilstrekkelig for å nå de målene som ble satt for å rette opp situasjonen, konstaterer assisterende fylkeslege Ingebrigt Bruheim og mener at innsatsen rett og slett var for dårlig.

- De ble varslet om påbudet, men klarte ikke å rette på forholdene, slår han fast og konkluderer at det var på sin plass at SiA ble ilagt påbudet.

- De hadde fått rimelig tid til å rette på situasjonen - mer enn et halvt år. De skulle åpne en ny post, men de klarte bare en halv, forklarer han.

Til dette sier helse- og sosialdirektør Lars Erik Flatø i Akershus fylkeskommune:

- Vi må bare konstatere at vi ikke har lyktes å oppnå full drift ved den nye sengeposten.

Unnslapp et påbud

Opprettelse av en halv avdeling var ikke nok til å tilfredsstille Helsetilsynet. I løpet av adventstida har i gjennomsnitt 21 pasienter holdt til i korridorene.

Men dette er ikke det eneste ankepunktet Helsetilsynet har hatt overfor SiA. Sykehuset fikk fredag et nytt varsel om påbud. Da gjaldt det øyeblikkelig hjelp og skrivetjeneste i jula. Her har imidlertid SiA fått på plass beredskap som tilfredsstilte Helsetilsynet. Ankepunktene er nå frafalt.

Om fylkeskommunens tiltak for å rette på situasjonen tilfredsstiller Helsetilsynet, er ikke avklart.

Lover ikke noe

- Jeg har sagt til Helsetilsynet når den angitte økningen i ordinær sengekapasitet kommer. Men jeg kan ikke garantere for helsetilstanden for befolkningen i Akershus, sier Flatø.