SiA pålagt å utbedre

Statens helsetilsyn har gitt Akershus fylkeskommune påbud om å utbedre forholdene ved medisinsk avdeling ved Sentralsykehuset i Akershus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et påbud er den sterkeste reaksjonen Helsetilsynet kan gi, og det er første gangen at Helsetilsynet reagerer slik overfor et norsk sykehus. Det har i lengre tid vært overbelegg ved medisinsk avdeling på sykehuset, noe som har medført redusert tilsyn og oppfølging av pasientene. Det har også ført til svikt i de hygieniske forholdene.

Uten maktmidler

Helsedirektør Anne Alviks påbud innebærer at sykehuset må få driften i samsvar med kravet om forsvarlig sykehusdrift. Men hun har ikke maktmidler å sette bak kravet. Helsetilsynet har heller ikke gitt fylkeskommunen noen tidsfrist for å ordne opp i forholdene.

  - Et påbud er en streng beskjed fra oss om at fylkeskommunen må rette opp i forholdene. Det har vi også all grunn til å tro at de vil gjøre. Skulle det vise seg at påbudet ikke etterkommes, har vi ingen maktmidler. Det eneste vi da kan gjøre er å diskutere med departementet hvilke reaksjoner de eventuelt kan gi, sier hun.

  Alvik medgir at hun gjerne skulle hatt sterkere maktmidler.

  - Vanligvis er det ikke behov for sterkere midler, for de sykehusene vi fører tilsyn med innser selv at de trenger å rette på de forholdene vi påpeker. Men i unntakstilfeller hadde det vært greit om vi hadde hatt et ris bak speilet, og derfor vurderer departementet om vi skal få myndighet til å gi kraftigere reaksjoner, sier hun.

(NTB)