Siamesisk tvilling tiltalt for 23 ran

En 40-åring, født som siamesisk tvilling, skal ha utgitt seg for å være hjemmehjelp for å komme inn til eldre. Nå er han tiltalt for å ha slått og stjålet fra til sammen 23 personer - den eldste 99 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Inger Wiig i Oslo har tatt ut en omfattende tiltale mot den 40 år gamle Oslo-mannen, som ifølge flere legerapporter ble født siamesisk tvilling.

Skilt fra broren

40-åringen ble ifølge legerapporter skilt fra sin siamesiske tvillingbror ved operasjon i ung alder. Han har i dag lettere grad av funksjonshemning, og får omsorg ved en privatpsykiatrisk stiftelse.Han er tidligere straffedømt.

40-åringen må møte i Oslo tingrett i mai, og kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern.

- Min klient erkjenner å ha gjort mange av disse forholdene. Det er klart dette er en person som har behov for grundig omsorg, men spørsmålet er om det skal være tvunget omsorg, sier 40-åringens forsvarer Joar Berg Henjum.

Hjemmehjelp

40-åringen skal ha lurt seg inn til eldre mennesker i Oslo i perioden august 2002 til april i år. Ett av de alvorligste tilfellene skjedde ifølge tiltalen 15. mars, da en 78 år gammel kvinne ble slått i ansiktet og frastjålet 1100 kroner.

Ifølge tiltalen har 40-åringen en rekke ganger utgitt seg for å være hjemmehjelp.

1. november i fjor skal han ha lurt seg inn i leiligheten til en 99 år gammel dame i Oslo sentrum. Han stjal med seg 1500 kroner og en lommebok med småpenger.

- Glad han er tatt

Inger Granli (66) er en av dem som fikk besøk.

- Det ringte på døra hos meg, men jeg lukket ikke opp. Etter en stund gikk jeg ut i gangen for å se hva som sto på - og da var han der. Han dyttet opp døra og sa han måtte låne telefonen for å ringe til legevakta. Så spurte han etter et glass vann. Da la jeg veska, som var i stua, på soverommet, forteller Inger Granli.

- Det hele endte med at han fikk tak i veska mi. På vei ut tok han tak i håndleddene mine og bendte meg bakover. Det var en skremmende opplevelse, sier hun, og er glad for at han er tatt. Nå er 40-åringen tiltalt for tyveri og vold mot Granli.

Flere besøk

Ifølge tiltalen hadde han to ganger vært i andre leiligheter i blokka. Like før jul i fjor kom han seg inn i leiligheten til en 83-åring. Heldigvis var naboen hjemme.

- Han kom seg inn hos naboen. Jeg ringte deretter på døra og han åpnet opp. Da var jeg sint. Jeg jaget ham på dør. Han hadde ikke noe der å gjøre, forteller Mona Rystad.

Et annet offer sier hun har fått skiftet dør etter at 40-åringen var på besøk.

- Han var sint og aggressiv. Heldigvis hadde jeg besøk. Vi fikk jaget ham ut mens naboen ringte politiet. Etterpå var jeg skjelven, sier en 75 år gammel dame.

RANET HJEMME: Inger Granli ble ranet i sitt eget hjem i april i år. - Han dyttet opp døra og sa han måtte låne telefonen for å ringe til legevakta, sier Granli til Dagbladet.