Brasil:

Siamesiske tvillinger atskilt: - Fantastisk

Tvillingene Bernardo og Arthur Lima (3) måtte gjennom sju operasjoner før de endelig ble atskilt.

SIAMESISKE TVILLINGER: Slik så Bernardo og Arthur Lima (3) før operasjonen. Foto: Reuters
SIAMESISKE TVILLINGER: Slik så Bernardo og Arthur Lima (3) før operasjonen. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. august ble de brasilianske tvillingene Bernardo og Artur Lima (3) separert. Kirurgen Noor ul Owase Jeelani beskrev operasjonen som den mest komplekse av sitt slag, skriver BBC News.

Tvillingene ble operert sju ganger. Den siste operasjonen tok mer enn 27 timer og ble gjennomført av rundt 100 medisinsk ansatte.

Opererte med hodesett

Operasjonene ble gjennomført i Rio de Janeiro i Brasil, med veiledning fra Great Ormond Street Hospital i London.

- Dette er første gang kirurger i separate land bruker hodesett koblet til Virtuell virkelighet-system og opererer samtidig, sier Jeelani.

Virtuell virkelighet (VR) er navnet på teknologi som gjør det mulig for en bruker å interagere med et digitalt simulert eller gjenskapt virkelig miljø. VR er designet slik at de fleste brukere synes det er vanskelig å skille mellom hva som er virkelig og hva som ikke er det.

Jeelani forklarer til BBC News at teamet brukte måneder på å prøve teknikker ved å bruke VR-fremstilling av tvillingene, basert på CT- og MR-skanninger.

Vanskelig operasjon

Ifølge Stanford Medicine hjelper VR-systemet kirurger på operasjonssalen og veileder dem i et tredimensjonalt rom.

BRANN: Sommeren tok en dramatisk vending for Lilli Bendriss da hun måtte evakuere boligen sin i Marbella. Les hele saken på Se og Hør Pluss. Video: Privat/Jacob Geir Grimsmo Vis mer

Med programvaren som kombinerer bildebehandling fra CT- og MR-skanninger, kan leger se og manipulere akkurat som et VR-spill.

- Det er helt fantastisk. Slike operasjoner regnes på mange måter som de vanskeligste i vår tid, og det var et punkt hvor jeg virkelig var bekymret, sier Jeelani.

Utmattende operasjon

Jeelani forteller at han var helt utslitt etter den siste operasjonen på 27 timer. Da hadde han kun tatt fire 15-minutters pauser underveis for å spise og drikke vann.

- Men det var fantastisk å se hvordan familien reagerte etter den vellykket operasjonen, sier han.

Tvillingene er nå på sykehuset, og vil være på rehabilitering i seks måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer