Koranbrenning på Mortensrud torg

SIAN brente koranen

Islams hellige bok ble satt i brann på Mortensrud torg på søndag. Lars Thorsen i SIAN innrømmer at organisasjonen står bak.

GREP INN: Politiet må gripe inn med skjold under protester mot SIAN-demonstranter i Oslo. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag oppdaget vitner på Mortensrud torg at noe var i brann på bakken ved nedgangen til T-banestasjonen. To personer tok med seg en bøtte med vann for å slokke. Da oppdaget de at det var en kopi av Koranen, muslimenes hellige bok, som var satt fyr på.

Hendelsen ble fanget opp av overvåkingskameraer og en kamuflasjelakkert bil ble observert på stedet.

KAMUFLASJEFARGET: Denne bilen ble observert på Mortensrud torg sist søndag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KAMUFLASJEFARGET: Denne bilen ble observert på Mortensrud torg sist søndag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Bilen er det samme kjøretøyet som SIAN-leder Lars Thorsen har benyttet ved en rekke anledninger i forbindelse med organisasjonens antiislamske markeringer.

- Dette gjorde vi for å markere at norsk lov gjelder også på Mortensrud, sier Lars Thorsen, når Dagbladet kontaktet ham i dag.

Provokasjon

Han mener at kommunister og muslimer ved ord og handling har opptrådt som om norsk lov ikke gjelder på Mortensrud og viser til markeringen som organisasjonen gjennomførte på torget i 21. juni i år.

SIAN-leder Lars Thorsen sto bak en politisperring og ble beskyttet av politifolk med skjold da han talte, men ble likevel dynket av tomater, egg, kasseroller og flasker.

- Jævla barbarbarer! Kast, kast!, ropte han til motdemonstrantene, mens han brukte Koranen som skjold for det de kaster mot ham.

I etterkant ble flere personer bøtelagt. Politiet gikk dør til dør og leverte forelegg til personer de hadde identifisert som kastere av gjenstander under markeringen.

Bøtene var på 12 000 kroner.

Hvorfor valgte dere sette fyr på koranen når dette provoserer muslimer?

- En koranbrenning er en naturlig konsekvens av den antidemokratiske og voldelige atferden fra kommunister og muslimer, sier Lars Thorsen.

- Er ikke dette å eskalere en konflikt?

- Eskaleringen oppsto da demonstrantene kastet tomater, egg, fulle ølbokser, brusflasker, kjeler og en jernstang mot meg. Det var et angrep på demokratiet. Å brenne koranen er en demokratisk handling, sier Lars Thorsen.

Antyder mer

Han ønsker ikke å si noe om hvem som satte fyr på muslimenes hellige bok og antyder at mer om hendelsen vil bli kjent ved et seinere tidspunkt.

Ifølge vitner skal politiet ha blitt varslet om handlingen på søndag. Mandag skal en patrulje ha vært på stedet for å hente den brente boka, samt innhente opptakene fra overvåkingskameraene.

PROTEST: Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) med stand på og demonstrasjon på Mortensrud i juni. Her blir de best om å pakke sammen. Foto: Terje Pedersen / NTB
PROTEST: Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) med stand på og demonstrasjon på Mortensrud i juni. Her blir de best om å pakke sammen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Det har så langt ikke vært mulig å innhente politiets reaksjon på hendelsen, men kommunikasjonsansvarlig Unni Grøndal i Oslo politidistrikt, sendte følgende sms til Dagbladet:

- Politiet er kjent med at det skal ha vært en slik hendelse. Det er i utgangspunktet ikke en straffbar handling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer